Kimyasal Silahlar Nelerdir? Kimyasal Silahlar Hangi Savaşlarda Kullanılmıştır?
Son günlerde tekrar gündeme gelen ve teknolojinin kötüye kullanımının çarpıcı örneklerinden olan kimyasal silahlar bugüne kadar birçok savaşta kullanıldı. Kullanıldığı anda silah ya da bomba türü öldürücü araçlardan çok daha fazla kötü etkiler yaratan kimyasal silahlar ilk olarak I. Dünya Savaşında kullanıldı. Bu kimyasal silahlardan bazıları şunlar;
-Sinir gazları: en öldürücü gazlardan. Sinir sistemini tahrip ediyor, diyafram kısmını felç ediyor ve solunumu durduruyor. Bu gazların bir miligramı bir insanı öldürmeye yetiyor.
-Yakıcı gazlar: I. Dünya Savaşı’nda geliştirilen bu gazların en önemlisi hardal gazı. İnsan teniyle teması halinde şiddetli yanıklara yol açıyor.
-Tahriş edici gazlar: daha çok göz yaşartıcı özelliği olan bu gazlara yoğun olarak maruz kalındığında öldürücü olabiliyor.
Kimyasal silahların kullanıldığı olaylar ve etkileri ise şöyle;
– I. Dünya Savaşı (1914-1918): en çok kimyasal silahın kullanıldığı savaş olarak tarihe geçen I. Dünya Savaşı süresince tam 113 bin ton kimyasal silah kullanıldı. Sonuçları mı? Bu kimyasal silah I. Dünya Savaşı’nda 90 bin insanın ölümüne, bir milyon insanın yaralanmasına sebep oldu.
– İtalyan’ın Habeşistan’a saldırısı (1935-1936): İtalya II. Dünya Savaşı öncesi Habeşistan’ı işgal ederken hardal gazı ve gözyaşı bombaları kullandı. 15 bin kişi öldü.
-Japonya’nın Çin’e saldırısı (1939): Japonya 1939 yılında Çin üzerinde kimyasal silahlarını denedi. Sivillerin gizlendikleri sığınak türü yerlere hardal gazı fosgen, leçisite gibi zehirli gazlar kullandı.
-II. Dünya Savaşı (1940-1945): Almanya, gaz odalarında milyonlarca kişiyi hidrojen siyanür ve karbonmonoksit gazlarıyla öldürdü.
-ABD’nin Güneydoğu Asya’ya saldırısı (1961-1972): ABD Vietnam’da 18 milyon galon, Laos’da yarım milyon galon ve Kamboçya’da daha az miktarda yaprak dökücü ve ürün tahrip edici zehirli gaz kullandı.
-Mısır’ın Yemen’e saldırısı: (1963-1967): Mısır, Yemen iç savaşına karışarak gözyaşı, fosgen ve hardalgazı bombalarıyla 1400 kişinin ölümüne neden oldu.
-Irak-İran Savaşı (1983-1988): Irak, İran’ın sivil halkına karşı hardal gazı ve en tehlikeli kimyasal silah olan sinir gazını kullandı.
-Irak’ın bölgedeki Kürtlere kimyasal gaz kullanması (1987): Irak, kendi topraklarındaki kürt vatandaşlarına karşı zehirli gaz kullandı ve Halepçe’de binlerce sivil öldü.