Keçecizade Mehmet Fuad Paşa (1815-1869) Türk devlet adamlarının en ünlülerinden biridir. Osmanlı Devleti’nde Tanzimat Dönemi dediğimiz batılılaşma çabalarında Fuad Paşa’nın üstün hizmetleri vardır.
Ünlü şair Keçecizade İzzet Molla’nın büyük oğlu olan Fuad Paşa İstanbul’da doğdu. Medrese eğitiminin ardından Tıbbiye okulunu bitirdi. Arapça ve Farsça’dan başka Fransızca ve Latince’yi de çok iyi biliyordu. Hekim olarak gittiği Trablusgarp’ta 3 yıl çalıştıktan sonra Bab-ı Ali Tercüme Bürosu’nda çalışmaya başladı. Hayatındaki gelişme de bundan sonra başladı. Bir süre sonra Londra Büyükelçiliğine Başkatip olarak atandı. kısa süre sonra Madrid büyükelçiliğine atandı.
ayrıca Hariciye Nazırlığı görevinde de bulunmuş olan Fuad Paşa en karışık siyasi meseleleri kolaylıkla çözümleyebilen işlek bir zekaya sahipti. hazırcevaplılığı ve taşlamalarıyla da bilinir. iki defa sadrazamlık yapan Fuad Paşa’nın İngiltere, Fransa ve Rusya’ya karşı yönelttiği siyaset Osmanlı Devleti’nin denge sağlamasına yaramıştır.
Padişah Abdülmecid zamanında (1839-1861) devlet hizmetine giren Fuad Paşa’nın asıl kişiliği Abdülaziz’in saltanatı yıllarında belirmiştir. Zira padişahla birlikte Mısır’a ve Avrupa’ya yaptıkları seyahatler çok ünlüdür. Paşa’nın Fransa imparatoru Napolyon III’le aralarında geçen hicivleri (taşlamaları) bugün bile dillerde dolaşır.
Osmanlıca’nın ilk gramerini Cevdet Paşa ile birlikte yazan Fuad Paşa 54 yaşında Fransa’nın Nice şehrinde ölmüştür.