Kanserde İyileşme Oranı Ne Kadar? Kanser Tedavilerinde Başarı Oranı
Çağımızın tehlikeli hastalığı kanser ne yazık ki her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. dünyada her yıl yaklaşık 13 milyon, ülkemizde ise yaklaşık 200 bin insan bu hastalığa yakalanıyor. değişen yaşam koşulları, teknolojik gelişmeler ve yaygın kullanım, yediklerimiz ve içtiklerimizin doğallığını kaybetmesi… her biri kanserdeki bu üzücü artışın failleri…
hastalıktaki bu artışa karşılık uygulanan tedavi sonucu iyileşme oranı da artış gösteriyor. cerrahi, kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi yöntemlerinin uygulandığı kanser hastalığının tüm türlerinde iyileşme oranı %70’lere kadar çıkmış durumda. meme, prostat ve testis gibi kanser türlerinde ise bu oran daha da artarak %90’lara kadar çıkıyor.
tabi bir noktayı asla unutmamak gerekiyor; erken teşhis. bu hastalıkta belki de en önemli unsur bu illetin erkenden teşhis edilmesi. zira ne kadar erken teşhis edilirse tedavi sonucu iyileşme oranı da o derece artıyor. o nedenle sağlığımızı kesinlikle ihmal etmeyerek gerekli önlemleri almamız gerekiyor. bilhassa 50 yaşını geçen erkeklerin prostat ve kalın bağırsak kanseri; 40 yaşını geçen kadınların ise meme ve serviks kanseri için gerekli taramaları yaptırmaları önemli.
Vücudun herhangi bir yerinde açıklanamayan bir şişlik, idrar ve dışkı ile kanamalar, iyileşmeyen ve uzun süren morarmalar, uzun süren, düzelmeyen öksürük, ses kısıklığı, vücuttaki benlerde büyüklük ve renginde değişme gibi belirtilerle karşılaştığınız takdirde hiç vakit kaybetmeden doktora görünmelisiniz. bu saydığımız belirtiler mutlaka kanser demek değildir ancak bilinçli ve tedbirli olmakta fayda var.
ülkemizde en fazla rastlanan kanser türleri ise erkeklerde akciğer, mide, mesane, prostat kanseri iken, kadınlarda meme, mide ve akciğer kanseri…