Tümörler mikroskop yardımıyla ayrıntılı bir şekilde gözlemlenmeye başlamasından beri daha önemli ve iş yarar bilgiler ortaya çıkmıştır. Tümörler her şekilde farklılık gösterdiklerinden, büyüme durumları ve gelişme şekilleri farklı olduğundan, tadavileri de tüm bunlara göre değişiklik göstermektedir.
Tümör insan vücudundaki tüm organlarda oluşabilecek potansiyele sahiptir. Tümörün iyi huylu tümör ve kötü huylu tümör olarak ikiye ayrılmaktadır. Kötü huylu olan tümöre kanser adı verilmektedir. Kanser kan dolaşımı yoluyla diğer organlara sıçrayabilen bir kötü huylu tümör çeşididir. Bulundukları ortamdan tamamiyle alınsa bile tekrar aynı yerde ortaya çıkabilirler.
İyi huylu tümörler de malesef ileride kötü huylu tümöre dönüşebilecek potansiyele sahip olmaktadırlar. Ne zaman ne şekilde dönüşebilecekleri konusunda da kesin bir bilgiye sahip olmak mümkün olmamaktadır. Tek bilinen tüm bu iyi huylu tümörlerden hangilerinin kötü huylu tümöre dönüşebileceğidir.
Tüm bu sebeplerden dolayı aşağıda belirtmiş olduğumuz konularda temkinli davranılırsa tümörle karşılaşma riski en az indirgenmiş olacaktır:
- Kilo almamaya dikkat etmek
- Gerektiğinde sağlıklı bir diyet yapmak
- Gün içersinde hareketli olmak
- Alkolden uzak durmak
- Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalmamak
- Beslenilen gıdaların içeriği konusunda önceden bilgi sahibi olmak
Aslında sağlıklı bir hayat sürmek için tüm bunları birey olarak yerine getirebiyor olmak gerekmektedir.