2.5 milyon memuru ilgilendiren kamuda eşit işe eşit ücret sistemi artık yürürlüğe girmiş bulunuyor. Eşit işe eşit ücret sistemiyle birlikte fazla mesai ve döner sermaye gibi ek ödemeler kaldırılarak tüm memur grupları için yeni ek ödemeler belirlendi. uygulamanın memnuniyet verici tarafı tartışılır zira düzenlemeden daha çok genel müdür, genel müdür yardımcısı ve daire başkanı gibi üst düzey memurlarla uzman ve uzman yardımcılarının maaşları olumlu etkilenecek. işte maaşlarla ilgili ayrıntılar;
*daire başkanlarının maaşı 4,290 lira olacak-ayrıca 160 liralık sosyal yardım eklenecek
*bakanlıklarda 3000 lira olan merkezi uzmanların maaşı 4000 liraya çıkacak
*düşük maaşlı uzman ve yöneticilerin maaşları yükseltildi. BDDK ve Hazine gibi üst kurullarda çalışan uzmanlar Başbakanlık uzmanlarıyla eşitlendi
* Mevcut üst düzey bürokratlar yüksek maaş almaya devam ederken, yeni göreve atananlar 4.290 lira maaşla işe başlayacak.
*Merkezi uzmanların maaşı artırılırken taşra uzmanlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı.
* Yapılan düzenlemeye göre üst düzey personelin maaşı sadece ücret göstergesi ve tazminat göstergesi üzerinden hesaplanacak. Kamuda çalışan personele verilen ek ödemeler yürürlükten kaldırıldı. Bunun yerine yeni ödemeler belirlendi. Böylece tüm kamu personelinin ek ödemeleri eşitlendi.
*Yeni ek ödemeler 15 Ocak 2012 tarihinde ödenecek. Ek ödeme Damga Vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmayacak.
*Memurlara fazla çalışma ücretinin beş katına kadar fazla çalışma ücreti ödenebilecek.
*Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakan’ın yakın koruma ve makam hizmetlerinde görev yapan personele en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 200’ünü geçmemek üzere ek ödeme yapılabilecek.
* 587 lira ek ödeme alan bir mühendis, yeni düzenleme ile 796 TL ek ödeme alacak.
*valilerin ek göstergeleri 7000’den 7600’e yükseltildi. Böylece valilerin ek ödemesi, müsteşarların ek ödemesi ile eşit hale geldi.
* özel harekat personeli polisler ile terörle yoğun mücadele eden Genelkurmay Başkanlığı’nca belirlenen birliklerde fiilen görev yapan subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erlere, 10 bin 750 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak aylık miktarı geçmemek üzere ilave ek tazminat ödenecek.
*1. sınıf emniyet müdüründen komisere kadar olan emniyet mensuplarının ek ödeme oranı yüzde 74, 1-4 dereceden maaş alan bir polis memurunun ise yüzde 66 olacak. Bir tuğgeneral ile albay arasındaki ek ödeme oranı farkı yüzde 16’yı bulacak. Ek göstergeler ise dereceye göre belli oluyor. Buna göre, 1. dereceki bir fabrika müdürünün göstergesi 3 bin iken, 8. derecedeki bir öğretmenin göstergesi 450 olarak belirleniyor. Düşük maaş alan uzman ve yöneticilerin maaşları başka kurumlardaki mevkidaşları ile eşitlenecek.
*Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın il müdürü ve bölge müdürleri üç ayrı kademede sınıflandırıldı.
Bu kadrolardan İstanbul, İzmir, Ankara’da görev yapanlar bir kademede, büyükşehir belediyesi bulunan illerde görev yapanlar diğer kademede, diğer illerde görev yapanlar ayrı bir kademede sayılarak buna göre maaş alacak.
*Sözleşmeli personelin ek ödeme alıp almayacağı Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.
*Büyükşehirde çalışan memur ile başka şehirlerde çalışan memurlar arasındaki ücret göstergesi farkı, büyükşehirde çalışan memur lehine 50’ye, tazminat göstergesi farkı 575’e kadar çıkacak.