İstanbul 8. Türkoloji Kongresi
Azerbaycan, Orta Asya ülkeleri, Çin, Rusya, İran ve Avrupa ülkelerinden Türkologlarının katıldığı kongrenin açılışında konuşan Türkiye Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof Mustafa İsen, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof Yunus Söylet, Macaristan’ın Ankara Büyük elçisi Yanosh Havari ve başkaları dünya türkologiyasının yeni gelişme aşamasına koyduğunu, buna göre Türkoloji alanındaki araştırmaların miktar ve kalite itibariyle yeni aşamanın taleplerine uygun seviyeye getirilmesinin gerekliliğini vurguladılar.
Kongre açılışında Türkoloji alanındaki araştırmalarına göre, uzun yıllardan beri ilme hizmet eden akademisyenlere hatıra anlamlı plaketler verildi. Kongre şeref konuğu, sanat tarihçisi Prof Semavi Eyice APA -ya açıklamada, SSCB’nin dağılmasından sonra Azerbaycan’a gitmek imkanı elde etti: “Kardeş ülkeyi çok sevdim, dilimiz de, dinimiz de birdir. Tarihi yapıların bir kısmı aşina oldum, muhteşem olmuş. Ömür yeterse, Azerbaycan’ın tarihi anıtları ile ilgili bilimsel araştırma yapmak istiyorum “.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof Mustafa Özkan ise yaptığı açıklamada, 1926 yılında Bakü’de düzenlenen I Türkoloji kurultayı daha çok siyasi anlam taşıyıp: “Türkiye’de bilimsel anlamda ilk Türkoloji kurultayı 1973 yılında yapıldı.Bundan sonraki dönemde araştırmaların kapsamını genişleteceğiz ve derinleşmesine de özel dikkat edeceğiz “.