Bilgi Birikimi

İşsizlik Maaşı İçin Nasıl Başvuru Yapılır? İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

işsizlik maaşından faydalanabilmek için kişi, sigortalı işinden ayrıldıktan sonra 30 gün içinde bağlı bulunduğu iş kurumuna işsizlik ödeneği için başvuruda bulunmalıdır. başvuru için kimlik fotokopisi yeterli olmaktadır. elektronik ortamda T.C kimlik numarası ile yapılan başvuru da yeterli olmaktadır. bu başvurular İŞKUR tarafından değerlendirilir ve ödeneğin verilmesi doğrultusunda olumlu kararın çıkmasının ardından sigortanın süresi kadar her ay banka hesabına bu ödenek yatırılır.

peki yatırılacak miktar nasıl hesaplanır ve ne kadar süreyle ödenir?

işsizlik maaşının miktarı asgari ücretin brüt %80’inden fazlası olamaz. kişinin son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak asgari ücretin %40’ı ile %80’i arasında bir miktar belirlenmektedir. asgari ücret miktarının yükselmesiyle birlikte işsizlik ödeneği miktarı da artmaktadır.

işsizlik maaşı ne kadar süreyle ödenir ve hangi durumlarda kesilir?

işsizlik maaşı başvuru tarihinden itibaren her ayın sonunda kişinin banka hesabına yatırılmaktadır. ödeme süresi ise şöyledir;

-600 günlük prim ödemesinde 180 gün (6 ay)

-900 günlük prim ödemesinde 240 gün (8 ay)

-1080 ve üzeri günlük prim ödemesinde 300 gün (10 ay)

işsizlik maaşı ödemesi yapıldığı sürece kişiler sağlık hizmetlerinden de faydalanmaya devam edebilirler. ancak

-İŞKUR tarafından kişiye önceki işinin niteliklerine uygun bulunan bir işin kabul edilmemesi

-işsizlik maaşı aldığı süre zarfı içinde başka bir işe girip kazanç elde etmesi ya da emekli olması durumunda işsizlik maaşı kesilir. ayrıca kurum tarafından verilen kurslara iştirak etmemek ya da kurumun çağrılarına cevap vermemek de maaşın kesilme sebeplerindendir.

Exit mobile version