Bilgi Birikimi

İller Arası Kilometre Hesaplama

Kilometre Nedir?

Kilometre günlük hayatımızda da etkin kullanılan, bir mesafeye karşılık verilen uluslararası bir ölçü birimidir. Ölçüm işlemlerini yaparken metre, kilometre, santimetre vs. ifadelerinin de kullanıldığı gibi kilometre denildiğinde her yerde aynı ölçüm miktarı olarak algılandığı için ‘’bir kilometre’’ denildiğinde ne kadar bir mesafeden bahsedildiği herkes tarafından aynı biçimde anlaşılmış olur. Kilometre için ‘’km’’ şeklindeki kısaltma kullanılır.

Kilometre Hesaplayıcı Nedir?

Kilometre Hesaplayıcı, ülke çapında veya dünya çapında kat edilen ve etmek istenilen mesafeleri ölçer. İnternet üzerinden de birçok siteden pratik bir biçimde gitmek istenilen yere olan kilometre hesaplama yapılır. Ne kadar sürede istenilen yere varılır sorusu da iki yer arasında kilometre hesaplama yapmak isteyenler için yolun göze alınabilmesi açısından etkili hale geliyor.

Zaman artık her insan için çok kıymetli olduğundan ister istemez gitmek istenilen yerle konum arasındaki mesafe farkını bilmek gerekiyor. Özellikle tatil meraklıları, sık sık yolculuk edenler, gezmeyi sevenler, araba kullanıcısı vs. gibileri için sık kullanılan bir yöntemdir kilometre hesaplama. Navigasyon cihazlarının yön göstermesi ve nereye ne kadar uzaklıkta bulunulduğunu göstermesi de bir çeşit kilometre hesaplayıcı olabiliyor. Neredeyse herkesin mesafeyi ölçmek için uyguladığı yöntemlerden biri de navigasyonlar oluyor bu noktada. Çeşitli cihazları, uygulamaları ve programları devreye sokarak merak edilen herhangi bir kilometre hesaplama işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Kilometre Hesaplaması Nasıl Yapılır?

İlçelerin il merkezine, bucakların il merkezine, il merkezinin başka bir ilin merkezine, il merkezlerinin başka illerin ilçelerine, il merkezlerinin başka illerin bucaklarına ve bucakların ilçelerine olan karayolu uzunlukları yani birbirleri arasındaki kilometre farkı, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından ölçülüp hesaplanmaktadır.

Buna göre kilometre hesaplama, hareket noktası ve varış noktası arasındaki kilometreler tek tek kayıt edildiği ve iki mesafe arası ne kadar yol varsa bu yollar yine KGM (Karayolları Genel Müdürlüğü) tarafından yapıldığı için kilometre hesaplayıcısı kullanıcıları tarafından her koşulda kolay bir şekilde yapılabiliyor. Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sitesinde bulunan ‘’İller Arası Mesafe Cetveli’’ ile hangi il hangi ile kaç kilometre uzaklıkta öğrenilebilir.

Kilometre Hesaplayıcı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kilometre Hesaplama Hangi Cihazlarla Yapılır?

Kilometre hesaplayıcısı olarak internette birçok yerden ölçüm yapılmaktadır. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde olan KGM (Karayolları Genel Müdürlüğü) resmi sitesinden de bulunulan konum ve gidilecek olan nokta, ilgili yerlere (‘’Nereden?’’ kısmı ve ‘’Nereye’’ kısmı) yazılarak ‘’Hesapla‘’ butonuna tıklanır ve kolay bir şekilde kendi hesaplarımıza gerek kalmadan hangi ilden hangi ile, hangi ilden hangi ilçeye, hangi ilçeden hangi ilçeye kaç kilometre mesafe olduğu otomatik şekilde hesaplanıp karşımıza çıkar. Bir başka yöntemde elbette akıllı telefonlar olacaktır.

Akıllı telefonların günlük hayatın birer parçası haline gelmesiyle takip etmek istenilen birçok uygulama telefonlar aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Küçük bünyesinde barındırdığı yüzlerce uygulama arasından kilometre hesabına dair çeşitli uygulamaları akıllı telefona indirerek daha pratik ve kolay bir şekilde bu ölçümler gerçekleştirilebilir. Bu yöntemlerin yanı sıra bahsedildiği gibi navigasyon cihazlarında da gidilecek olan yer ve bulunulan konum ilgili yerlere yazılarak ‘’Arada kaç metre, kilometre var?’’ veya ‘’Bu yolculuk kaç kilometre?’’ şeklindeki akılda soru bırakan ifadeler cevaplanmış olunur.

Genelde kilometre hesaplama motorlarında ‘’Nereden’’ ve ‘’Nereye’’ şeklinde bölümler bulunur. ‘’Nereden?’’ kısmına hareket edilecek olan yer yazılır, ‘’Nereye?’’ kısmınaysa varılacak olan yer yazılır. Örneğin, Ankara’dan İstanbul’a kaç km yol olduğu merak ediliyor. ‘’Nereden’’ ve ‘’Nereye’’ kısımlarına Ankara ve İstanbul şehirlerinin ismi girilerek arada kaç kilometre mesafe olduğu hesaplama motorları aracılığıyla hesaplanabilir. Bir başka yöntemde ele cetvel, kalem ve harita alınarak yapılan hesaplamalardır ancak teknoloji çağında daha basit ve daha doğru sonuç veren yöntemlerle istenilen mesafeyi ölçmek yerine bunu düz mantıkla ve daha çok zaman harcayarak hesaplamaya girişmek biraz zorlayıcı ve boş bir yöntem olur.

Kilometre Hesaplayıcı Aracılığı İle Gidilecek Yere Ne Kadar Sürede Varılacağı Nasıl Ölçülür?

Kilometre Hesaplayıcısının kullanımını yaygınlaştıran etkenlerden biri de hiç şüphesiz nereye ne kadar sürede varılacağının hesaplanmak istenmesinden kaynaklanıyor. Zaman şuan da çağın en çok değer verilen ve hiç durmadan sürekli olarak işleyen faktörlerden biri olduğu için nereye ne kadar zaman harcanılacak bunlar ölçülmek isteniyor. Gerek kısa yolculuklar olsun gerek uzun yolculuklar olsun bunların hepsi belli bir zaman harcamayı gerektiriyor. Bu zaman bazı yolculuk yapmak isteyenlere göre vasıfsız bir zaman olabiliyor.

Bunun yanı sıra varılacak yere hareket noktasından ne kadar sürede varılacağını, bu süreçte kilometre başına ne kadar yakıt harcanılacağını, yolların virajlı mı yoksa daha çok düz mü olduğunu, varılacak yere olan en kısa yol vs. gibi soru işaretleri de merak edilenler arasında yer alıyor. Yol düz mü yoksa daha çok yokuş mu, virajlı mı yoksa en ufak bir engebesi bile yok mu, yolun genişliği, (malum az da olsa tek şerit olan yollar da var bu da daha yavaş gidilmesine yol açıyor bu yüzden yolun genişliği de merak edilebiliyor.) yolun kalitesi, (yani asfalt mı, toprak yol mu, stabilize mi vs.) yolun trafik durumu (yol da araç sayısı fazla mı, herhangi bir kaza olmuşsa bunun getirdiği bir yoğunluk var mı yoksa biraz daha çok durgun mu vs. Örneğin bayram dönüşleri, resmi tatiller gibi herkesin tatil yapıp evlerine döndüğü zamanlarda trafik durumu oldukça yoğundur.) gibi faktörlerin hepsi yolda geçirilen zamana dolaylı veya doğrudan etki eder.

Bu yüzden hepsi de yolda geçirilecek zamanın hesaplanması açısından önem arz eder fakat tahmini bir süre belirlenmek isteniliyorsa bu da sabit bir hıza sahip olmak şartıyla hesaplanabilir. Genel olarak şu kadar kilometre yol şu kadar sürede şu kadar hız ile gidilir diye hesaplama yapılabilir. Bu da aslında herkesin bildiği basit bir formüldür. Fizik ve Matematikte sık kullanılan Yol = Hız x Zaman formülüyle yol ölçümü, zaman ölçümü veya gidilen aracın hızı ölçülebilir.

Bunun için sabit bir hıza sahip olmak gerekir. Birim zamanda gidilen yol ise ‘’hız’’ diye tanımlanır yani bir saatte 60 km gidilmişse hız 60 km/saat olur. 1 saniyede 2 metre gidilmişse hız 2 m/saniye olur. Peki, ne kadar hız ile kaç km yol ne kadar süre de gidilir. Örneğin, A şehrinden B şehrine kadar ki mesafe 400 km olsun, A şehrinden B şehrine hareket edecek olan araçta 100 km hıza sahip olsun. Araç ne kadar sürede A şehrinden B şehrine gider bu soruya, verilen sayısal veriler yerlerine konularak cevap verilebilir. Burada ki Yol yerine 400 km, hız yerine 100 km yazılarak;

400 = 100 x Zaman denklemi oluşturulmuş olunur. Bu denklemden 4 saatte 100 km sabit hızla 400 kilometrelik yol gidileceği görülmüş olunur. Kilometre hesaplayıcı aracılığıyla elde edilen kilometre hem aracın sabit hızını hem de geçen zamanı hesaplama açısından en önemli faktörlerden biridir. ‘’Belli kilometredeki bir yolu belli bir sürede gitmek için ne kadar hız gerekiyor?’’ Sorusuna da aynı formül ile cevap bulunabilir.

 

Exit mobile version