Etiler olarak da bilinen Hititler, Anadolu uygarlığının temelini oluşturmaktadır. Avrupa kökenli bir topluluk oldukları yönündeki görüş ağır basar. MÖ 2 bin yılında Kuzey Karadeniz üzerinden Anadolu’ya gelerek Kızılırmak çevresinde yerleşmiş olan Hititler’in tarihi, Eski Krallık Devri ve İmparatorluk dönemi olmak üzere iki kısımda incelenir. başlarda şehir devletleri halinde yaşayan Hititler daha sonra birlik olmuş ve merkezi krallığa geçmişlerdir. Çorum-Boğazköy yani o dönemdeki adıyla Hattuşaş, Hititlere başkentlik yapmıştır. Hititler’in diğer özellikleri ise şöyledir;
-hükümdarların siyasi yetkilerinin yanında en üst dini yetkiliydi. yani Hitit hükümdarları rahip-kral niteliği taşırdı. ancak yönetimde kralın yanında kraliçe de söz sahibiydi. Tavananna ünvanı taşıyan Hitit kraliçeleri, devlet yönetiminde en az kral kadar söz hakkına sahipti.
-Hititler “meşrutiyet” yönetiminin de ilk örneğini vermişlerdir. zira kralın dışında yönetimde bir de meclis yapılanması vardı. pankuş meclisi denilen bu kurumun üyeleri soylulardan oluşur ve devlet yönetiminde önemli kararların alınmasında etkiliydi.
-çok tanrıl bir inanca sahip olan Hititler’de ahiret inancı diğer Anadolu medeniyetlerine göre daha zayıftı. Tanrı sayısının çok fazla olması nedeniyle Hititler döneminde Anadolu’ya “bin tanrı ili” denilirdi.
-hem çivi yazısını hem de Mısırlıların hiyeroglif yani resim yazısını kullanmışlardır. Hititler tarafsız tarih yazıcılığını başlatan uygarlıktır. Anal adı verilen yıllıklar tutmuşlar, meydana gelen olayları tarafsız şekilde yazarak tanrılara sunmuşlardır.
-Frigyalılar tarafından yıkılan Hititlerden kalma en önemli eser Yazılıkaya kabartmalarıdır.