Tarihi İstanbul Hipodromu
Bizans dönemlerinde, tarihi resimlerde ve tablolarda gördüğümüz hipodrom artık ulaşamayacağımız bir tarih olarak kitaplara gömülmektedir. Nedeni bilinmezsiniz, bu muhteşem yapının ortalıklardan kaybolmasına şaşırdığımı belirterek, hipodrum hakkında bir araştırma yapmak istedim.
300’lü yıllarda inşa edilen hipodrom, 370 metre uzunluğa sahip 120 metre genişliğe sahip yapılar içerisinde oturaklarında 40.000 ayaktaki insanlarla birlikte toplamda 100.000 kişinin rahatlıkla sığabildiği, harika bir yapı olarak inşa edildiği yıllardan beri, devletler üzerinde olumsuz etkileri ile anılmaktadır.
İnsan böyle bir yapının kaybolmasından, zaman içerisinde eriyip dökülmesinden elbetteki memnun değildi, fakat gerek Bizans yönetimi altındaki İstanbul topraklarında en kanlı ve en şiddetli olayların bu hipodrom içerisinde olması gerekse, Osmanlı devletinde, insanların ayaklanma için toplanma noktası olması sebebi ile, önemli derecede ülkelere zarar vermekte olan bir meydan olarak anılmaktadır. Kurulma sebebi her ne kadar, ayaklanma ve islan merkezi olarak bilinmesede, insanlar tarafından devamlı kötü amaçlar için kullanılmıştır. Tüm bunların yanı sıra, Hipodrom’un inşasının nedeni gösteri ve eğlence merkezi olarak bilinmesi gerekmekteydi. Tarih sıralamasında oldukca ilgi çekebilecek ve turist kaynağı olarak tarihin en görkemli anlarına şahitlik edebilecek Hipodrom malesef şuanda bulunması gerektiği yerde yoktur.
Sultan Ahmet Camii önündeki dikilitaş mevkiinde bulunması gereken’un yerinde şuan ondan geriye sadece birkaç metrelik duvar kalmıştır.