Hamilelikte Yapılması Gereken Testler
Hamile kaldığınızı öğrendikten sonra annenin ve çocuğun gelişim sürecini sağlıklı bir şekilde yapmaları açısından, belirli testleri yaptırmanız gerekmektedir. En önemlisi doktor kontrolü aksatılmamalı ve her yapılan test doktor kontrolünde yapılmalıdır. İşte, hamilelikte yapılması gereken testler;
Hamile olduğunuzun ilk anda anlaşılmasını sağlayan kan ve idrar tahlilleri olarak bilinmektedir. Bunlardan en güvenilir olanı ise idrar tahlilidir. İdrarda kanda artan B-HCG’ ye bakılır. Adet gününüz 3-4 gün geciktikten sonra yapılırsa tam kesin sonuç alınır.
Gebelik tanısı koyulduktan sonra, anne adayına tam kan sayımı, B ve C tipi sarılık, AIDS, tam idrar ve smear testi yapılır. İlk aylarda genetik, üçlü test, şeker yükleme, karaciğer ve böbrek tahlilleri yapılır.
AFP Testi Nedir?
Alfa Feto Protein, bebekte herhangi bir anormallik olduğunda annenin kanında hızla yükseldiği görülmektedir. AFP testi yüksek çıkması durumunda, çocuğun sinir sistemini ilgilendiren bir sorun vardır.
Amniosentez Testi Nedir?
Anne karnında ki çocuğa bağlı olarak oluşan kromozon anormalliklerini tespit etmek için yapılır. Bebeğin içinde bulunduğu amnion sıvısından belli bir miktar alınarak inceleme gerçekleşir. Anne adayının 35 yaş ve üzeri olduğu durumlarda kesinlikle uygulanması gereken bir testtir. Bebek anne karnında 16-18 haftalıkken bu test uygulanır. Ayrıca akraba evliliği, daha önce genetik sorunlu bebek doğumu olanlar kesinlikle uygulaması gereken testtir.
AIDS ve Hepatit Testleri Neden Yapılır?
Kan yolu olmasından dolayı bebeğe de geçebileceğinden dolayı kesinlikle yapılması gereken testtir.
Son Üç Ay Kala Hangi Testler Yapılır?
Doğuma son üç ay kala yapılacak testleri doktor ihtiyaç görürse, non stres ve bebek akciğer kapasitesini ölçen testler yapılabilir.