Gardner’ın çoklu zeka kuramı ve zeka alanları
Birçoğumuz için zeka ya da zekilik dendiği zaman akla ilk matematiksel zeka ve IQ test sonuçları gelir. Hemen hemen herkes çocuğu bu alanlarda başarılıysa zeki olduğunu değilse aksini düşünmektedir. Peki gerçekten durum böyle midir?
Ünlü amerikalı psikolog Howard Gardner bu alanda yaptığı çalışmalarla dünyaya ışık tutmuş ve aslında zeka ve zekilik kavramlarının bu kadar basit olmadığını ispatlamıştır. Gardner çoklu zeka kuramıyla aslında her insanın 8 farklı zeka alanında belirli bir seviyede yeterliliğe sahip şekilde dünyaya geldiğini ve bu zeka alanlarından birini ya da bir kaçını geliştirmeye açık olduğunu ortaya koymuştur. Bu alanlar; sözel-dilsel zeka, mantıksal-matematiksel zeka, bedensel-kinestetik zeka, görsel-uzamsal zeka, müziksel-ritmik zeka, kişilerarası sosyal zeka, içsel zeka ve doğacı zekadır. peki bu neyi ifade etmektedir?
IQ testinin ya da benzeri testlerin tek başına bir kişinin zeka seviyesini ortaya koyamayacağını sadece matematiksel zeka alanındaki seviyesini belirleyebileceğini, her çocuğun toplumda popüler olan bölümleri(mühendislik, tıp vs.) kazanması adına sayısal alana yönlendirilmesi yerine gerekli testler sonucunda gelişime en açık zeka alanının tespit edilip ona göre etkili yönlendirme yapılması gerekliliğini ifade ettiğini rahat bir şekilde söyleyebiliriz.
Başarılı ve mutlu bir geleceği olsun istiyorsak, yapmamız gereken tek şey çocuğumuza kulak vermek…
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74
kinestetik zekanedemek
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74
değerli ümmü; kinestetik zekanın diğer ismi yazıda da belirttiğimiz gibi bedensel zekadır. yani sporcular veya buna bezer bedensel faaliyetlerde başarılı olanlarda görülen zeka türüdür diyebiliriz…