Fresk Nedir, Nasıl Yapılır? Fresk Tekniğiyle Yapılan Eserler
Fresk kelimesi İtalyanca affresco (taze taze) kelimesinden gelir. Fresk tekniğiyle yapılmış üstün güzellikte sayısız eser vardır. Michelangelo’nun “Kıyamet Günü”, Leonardo Da Vinci’nin “Kutsal Ziyafet”i ile Raffaello ve Giotto’nun ölümsüz yapıtları olan süslemeler… bu eserler bugün bile birer anıt niteliğinde olan dev yapıtlardır.
fresk tekniğinde duvar, zemin görevini yapar. daha doğrusu duvarın üzeri bir sıva ile kaplanır. ama ressam derhal fırçasını alıp bu çıplak duvar veya sıva üzerinde çalışmaya koyulmaz.
fresk ressamlığı uzun bir hazırlık dönemini gerektirir. bu uzun ve dikkatli çalışma sırasında boyanacak yüzey ilk önce ıslatılır. bunun üzerine söndürülmüş kireç ve kaba kum karışımından meydana gelen bir kat harç sıvanır. bu harç katmanı iyice perdahlanır ve kurumaya bırakılır. kuruduktan sonra üzerine ince sıva vurulur. bu sıva ince kum, mermer tozu ve söndürülmüş kireç karışımının suda bulamaç durumuna getirilmesiyle hazırlanır.
Michelangelo’nun Kıyamet Günü adlı eseriince sıva vurulur vurulmaz sanatçı eline fırçasını alır ve boyamaya koyulur. bu işlemi teknik açıdan gözleyecek olursak şu olay meydana gelir: söndürülmüş kireç yavaş yavaş kururken atmosferdeki karbondioksiti emer. sıvanın içindeki incecik kum tanelerine tutunan kireç kristalsi bir yapı meydana getirir. henüz yaş olan sıva bu arada ressamın fırçasından çıkan boyayı yutar. böylece boya, kristal durumunda sabitlenmiş olur. sıvanın kurumadan boyayı emmesi için ressamın, işini çok kısa bir zaman içinde bitirmesi gerekir. eğer bitiremezse ertesi gün bütün ince sıvayı kazıyıp yeniden işe koyulması gerekir.
Freskin nasıl meydana geldiğini gördük. eğer bir müzede veya kilisede freskleri görecek olursanız dikkatle inceleyin. koskoca duvar fresklerinin bir günde nasıl bitirildiğini, bunun ne kadar yorucu bir iş olduğunu daha iyi anlayacaksınız.