Osmanlı-Rusya arasında yapılan 1853-1856 Kırım Savaşı sırasında yaralanan askerlerin tedavi ve bakımı için İngiltere’nin tanınmış ailelerinden birinin genç kızı, 1854 yılında Üsküdar’daki Selimiye Kışlası’na gelmişti. o güne kadar alışılmamış bir hasta bakımı sağlayan bu genç kız, modern hemşireliğin kurucusudur ve bu mesleğin kurulmasını yurdumuzda gerçekleştirmiştir.
1820 yılında İtalya’nın Floransa şehrinde doğan Florence Nightingale anılarını yazdığı deftere “kalbim, insanlara yardım etmemi söylüyor” diye yazmıştı. hemşire olmak istiyordu. ancak o dönemde tanınmış bir aile kızının çalışması çok olumsuz karşılanırdı. hele ki hemşire olmak daha olumsuzdu. çünkü hemşireler o dönemde çok ağır şartlar altında yaşamaktaydı. ancak azmederek amacına ulaştı ve 31 yaşında Almanya’da hemşirelik eğitim almaya başladı.
1853’te Londra’da bir yardım cemiyetinde çalışmaya başladı. Kırım Savaşı patlak verince (bu savaşta İngiltere Osmanlı’nın yanında yer almıştı) Florence Nightingale İstanbul’a gelerek Selimiye Kışlası’nda başhemşire olarak göreve başladı.
Selimiye Kışlası bir hastane değildi, düzen ve bakımın olmadığı bu binada hastalar tam anlamıyla ölüme terk ediliyordu. Ancak Florence Nightingale burayı tamamen değiştirdi ve bakımlı,düzenli bir yer haline getirdi. Ve ölüm oranları ciddi derecede azalarak sadece %2’ye düştü.
Bu kahraman kadın İstanbul’daki başarılarıyla bütün dünyada tanındı. ingiltere’ye döndüğünde ünü daha da arttı. çünkü İngiliz hastanelerindeki sistemi bütünüyle değiştirmek gibi olağanüstü bir başarıya imza attı. Florence Nightingale 90 yaşında hayatını kaybetmiştir.