MÖ 800 yıllarında Anadolu’dan İtalya’nın bugünkü Toskana bölgesine göç eden Etrüskler, Romalılardan çok önce İtalyan kültür ve uygarlığının yaratılmasında ve gelişmesinde önemli rol oynamışlardır. Etrüskler çok canlı ve zekiydiler. Zevklerine de düşkündüler. Eğlenmeyi, şarkı söyleyip dans etmeyi çok severlerdi. Avlar düzenler, vurdukları hayvanların etleriyle ziyafetler çeker, kürk ve derileriyle süslü elbiseler yaparlardı.
Etrüsk Şehir ve Evleri: Etrüsk şehirleri yunan şehirleri gibi birbirinden bağımsız şehir devletleri durumundaydı. Lucumone denilen bir başkan tarafından idare edilirdi. Her şehir kendi imkanlarıyla yetinirdi ancak bir saldırıya uğradıkları zaman birbirlerine yardım ederlerdi. Bu şehirler çoğunlukla tepelerde kurulurdu. Düşman saldırısından korunmak için de kalın surlarla çevrilirdi.
Şehir kuracakları alanın sınırlarını sabanla toprağı kazarak işaretlerlerdi. Evlerinin özel bir biçimi vardı. Bu biçim, Etrüsklerin Asyalı olduklarını düşündürür. Evler kare biçimindeydi, pencereler evin ortasındaki avluya bakardı. Çatılar ve kat bölümleri boydan boya atılmış kalaslarla yapılırdı. Evlerinin içini konforlu yapmaya özen gösterirlerdi. Halılar, yataklar, geniş divanlarla döşerler, biblolarla süslerlerdi.
Etrüsklerde Din: çok tanrılı bir inanca sahiptiler. Din ve inanışlarında Lidyalıların, Yunanlıların etkileri görülür. En büyük tanrıları yunanlıların zeus tanrısına benzeyen Jupiterdi.
Ölüleri için özel mezar odaları yaparlardı. Bunların içine balta, mızrak, kılıç, kalkan gibi silahlarını ve süs eşyalarını koyarlardı.
Etrüsk yazısı: yazılarında yunan alfabesini kullanırlardı. Ama kelimeleri apayrıydı. Yazıları halen tam olarak çözülmüş değildir.
Etrüsklerde Giyim: Etrüsk kadınları başlarına sivri külah, ayaklarına da sivri uçlu pabuçlar giyerdi. Erkekler kısa dar elbise, sivri burunlu, uzun konçlu ayakkabı giyerler, mücevher takarlardı.
Etrüsk askerleri ise Roma askerleri gibi giyinirler, çıplak ayakla gezerlerdi. Özel Etrüsk bıçağı taşırlardı. Köylüler kesiksiz düz bir kumaşla örtünürlerdi.
tarımla ve deniz ticaretiyle zenginleşen Etrüskler Roma’yı da ele geçirerek merkez yaptılar. Ancak bir süre sonra Romalıların ayaklanarak Etrüskleri Roma’dan kovmasıyla Etrüskler bir daha eski güçlerine kavuşamadı ve italyanın bir çok bölgesine dağılarak diğer milletlerin arasına karışıp kayboldular.