Dokuma endüstrisinde kullanılan bitkilerin en önemlileri keten, pamuk ve kenevirdir. Bu bitkiler aynı zamanda dokuma endüstrisinin üç büyüğü olarak adlandırılır.
Keten: keten, sivri yapraklı, mavi çiçekli, kahverengi parlak tohumlu bir bitkidir. Avrupa, Kuzey Afrika, Hindistan, Japonya, Amerika ile yurdumuzda en fazla Karadeniz Bölgesinde yetiştirilir.
Ketenden elde edilen uzun lifler iplik haline getirilir. İnce lifleri dokumacılıkta çeşitli kumaşlar yapımında kullanılır. kaba liflerinden ise sicim, halat ve ipler yapılır.
Firavun mumyalarının sarıldıkları sargılar ketendendir. Ayrıca Mısır ve Babilliler yapılarına gerekli olan taşları ketenden yapılmış halatlarla kaldırırlardı.
Pamuk: pamuğun tohumlarını kaplayan incecik, beyaz teller hemen hemen katıksız selülozdandır. Dokuma endüstrisinde kullanılan, bu ince beyaz tellerdir. Pamuk üretiminde başta gelen ülkeler ABD, Çin, Hindistan, Meksika, Mısır ve Türkiye’dir.
Toplanan kozalar şifleme denilen yöntemle kabuklarından ayrıldıktan sonra pamuk telleri çekirdeklerinden ayrılır. Buna ise çırçırlama denir. Bu işlemden sonra iplik yapılmak üzere fabrikalara gönderilir.
Kenevir: kendir diye anılan kenevir ılıman iklimli bölgelerde yetişir. Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da üretilir. Yurdumuzda da genellikle Karadeniz bölgesinde kenevir ekimine büyük önem verilir. Kenevir çok sağlam ve dayanıklı olduğu için halat, ip ve yelken bezi yapımında kullanılır.