Bilgi Birikimi

Elçi ve Konsolos Kimdir? Elçi ve Konsolosun Görevleri Nelerdir?

elçi, diplomaside temsil ettiği devlet ile nezdinde görevli olduğu devlet arasında sürekli bağlar kurmak ve bu bağları barışçı yollardan korumakla görevli olan kişidir. bir elçi hiçbir zaman kendi kişisel teşebbüsü ile hareket edemez. kendisine, temsil ettiği devletin en yüksek

otoritesi tarafından verilen direktiflere uymak zorundadır. bu direktifler elçinin verdiği bilgilere ve fikirlere göre düzenlenir. elçi, elçilik personelini meydana getiren çalışma arkadaşları ile birlikte elçilik binasında oturur. binanın bulunduğu topraklar elçinin ülkesine ait topraklardan sayılır. devletler hukuku hükümlerine göre gerek elçinin şahsı, gerek elçinin binası her türlü saldırıdan korunmuştur. elçi temsil ettiği devletin bir tercümanıdır. sunduğu belgeler, görevli olarak söylediği sözler ve bildirdiği konularda  sorumluluk taşımaz. yani “elçiye zeval olmaz!”

temsil ettiği devlet ile görevli olduğu ülke arasında diplomatik bağlar koptuğu ya da savaş çıktığı zaman elçi ile elçilik personelinin küçük düşürücü en ufak bir harekete uğramaksızın yurtlarına dönmeleri garanti altına alınır.

Konsolos; temsil ettiği devletin çıkarlarını korumak,

-ticari bağları geliştirmek,

-bu ülkede çalışan vatandaşlarına işlerinde yol göstermek

-kendi hükümlerine karşı borçlu oldukları vergileri toplamak

-pasaportlarını vize etmek

-evlenme, doğum, ölüm gibi işlerinde gereken işlemleri yapmakla görevli ve yetkilidir

konsoloslar, dış işleri bakanlığı tarafından atanırlar. gönderildikleri yerin önemine göre başkonsolos, konsolos ve konsolos yardımcısı olmak üzere üç dereceye ayrılırlar. konsolosların yanında çalışan üçüncü derecedeki görevlilere kançılar denir. konsolosların temasları bulundukları ülkenin dış işleri bakanlığı ile değil, şehrin en büyük mülki amirleriyledir.

Exit mobile version