Asya Kıtasının En Büyük Dağları ve Sıradağları
Asya kıtası dünyanın en büyük kıtası olmasının yanısıra Dünya’nın en büyük sıradağlarını ve en yüksek dağını sınırlarında barındırır. Asya kıtasında yer alan en önemli sıradağlar ve dağlar şunlardır;
Himalayalar: Dünya’nın en büyük sıradağlarıdır. Kuzey Hindistan ile Tibet arasında 2560 km. uzunlukta ve 150-250 km. genişlikte olan Himalayalar, Alp dağları sistemine bağlı genç dağlardandır. Dünya’nın en yüksek tepesi olan Everest (8882 m) bu sıradağlar üzerindedir. İngiliz dağcılık ekibi şefi Sir Edmund Hillary ile Nepal’li Tenzing, 29 Mayıs 1953’te bu doruğa çıkmayı başarmışlardır.
Karakurum: Dünyanın en korkunç görünüşlü sıradağlarından biridir. bu sıradağların en yüksek noktası olan K2 doruğuna (8611 m) 1954 yılında bir İtalyan dağcılık ekibi tırmanabilmiştir. K harfi Karakurum, 2 rakamı da yükselti yönünden Dünya’da ikinci olduğunu belirtir.
Pamir: Yerli dilinde Bam-i Dünya yani Dünya’nın çatısı anlamına gelir. bu geniş ve yüksek platonun en yüksek noktaları Stalin (7475 m) ve Kungur (7850 m) doruklarıdır.
Tibet: Dünya’nın en yüksek ve en geniş platosudur. ortalama yüksekliği 4800 m.dir.
Altay: tanınan en eski sıradağlardır. uzunluğu 1500 km., en yüksek noktası Beluka (4336 m) doruğudur.