Büyük gezegenlerin etrafında dönen küçük gezegenlere uydu denir. Ay da Dünya’nın tek uydusudur ve Dünya’dan elli defa daha küçük bir gezegendir. Havasız, susuz, üstünde çok büyük yanardağ kraterleri bulunan bir küredir. Dünya’nın etrafındaki dönüşünü 29 günde tamamlayan Ay, güneşin etrafındaki dönüşünü de bir yılda tamamlar. Saniyedeki hızı20 km. kadardır. Dünyanın etrafında dönerken kendi çevresinde de döndüğü için Dünya’dan hep aynı yüzü görünür.
Ayın Şekilleri: ay, dünya tarafında dönerken bize aydınlık tarafının tamamını veya bir kısmını gösterir. Bazen de bize karanlık tarafını döner. Bu değişiklikler Ay’ın Dünya’dan görünüş şekilleridir: Yeniay, Birinci dördün, Dolunay ve İkinci dördün.
Yeniay; geceleyin, insanlar ayı göremez. Çünkü ay dünyanın ters tarafına düşer.
Birinci dördün; sadece güneş batarken ayın dörtte biri görülür.
Dolunay; tüm gece ayın bütün yüzü görülür
İkinci dördün; seher vaktine doğru ayın dörtte biri görülür.
Kavuşum; bu durumda geceleyin insanlar ayı göremez, çünkü ay dünyanın ters tarafına düşmüştür.
Ay’a yolculuk:
Ay’a ayak basan ilk insanlar kendilerini yanardağ kraterleri, toprak zerrecikleri içinde bulmuşlar, korkunç bir sessizlik içinde kalmışlardır. Eğer özel bir elbise ve aletlerle donatılmış olmasalardı sıcaktan kavrulacak, soğuktan donacaklardı ve birbirleriyle konuşamayacaklardı. Birbirleriyle konuşamayacaklardı çünkü orada sesi iletecek hava yoktur. Ay’ın Güneş tarafından aydınlatılan yüzünde kavrulacaklardı çünkü buradaki sıcaklık 100 dereceyi aşmaktadır. Ay’ın Güneş tarafından aydınlatılmayan yüzünde ise ısı -100 derecenin altındadır.
1957 yılında Rusya (o dönemde SSCB) ilk uzay aracı Sputnik I’i uzaya fırlatmıştır. 83 kilo ağırlığında olan Sputnik I, saatte 27 bin kilometreyi aşan hızla Dünya çevresindeki ilk dönüşünü 96 dk.da tamamlamış böylece uzay çağı başlamıştır. Hemen harekete geçen Amerikalılar Explorer I adlı ilk uzay araçlarını 1958’de fırlattılar. İki ülke arasındaki bu uzay yarışında zaman zaman köpek, maymun, fare gibi hayvanların içinde bulunduğu uzay araçları fırlatıldı.
1961’de ise Rus kozmonot Yuri Gagarin Vostok I ile uzaya yolculuğa çıktı. Ardından ikili, üçlü astronotların fırlatılmasına geçildi. 1963 yılında Vostok IV ile fırlatılan Tereshkova uzaya giden ilk kadın oldu.
16 Temmuz 1969’a gelindiğinde ise Apollo 11 aya fırlatıldı ve 21 Temmuz’da Neil Armstrong, ondan 18 dakika sonra da Edwin Aldrin, Ay’a ayak basan ilk insanlar oldu.