Dünya üzerinde önemli maden havzaları;
Sibirya(kömür): yeryüzünün en büyük maden havzalarından bazıları Sibirya’dadır. Tomsk’un güneyinde ve batı Sibirya’da bulunan Kuznetsk bölgesinde elde edilen milyonlarca tonluk kömürle burası önemli bir konumdadır.
ABD (petrol, kömür): dünyanın en büyük madensel zenginliği ABD’dedir. Kömür, petrol, metan, bakır, sülfür, potas ve daha birçoklarıyla Amerika ilk sırada yer alır. Appalaş Dağları üzerindeki kömür madeni havzalarıyla Amerika bu alanda birinciliği elinde tutmakta ve ihtiyacının beşte dördünü karşılamaktadır.
ABD petrol yönünden de yine dünyanın en büyük sahalarına sahiptir. Bu bölgeler Kansas’ın Oklahama ve Texas’ın uçsuz bucaksız düzlüklerinden Meksika Körfezi’ne kadar uzanır. Bu oldukça büyük bir alan anlamına geliyor. Amerika’nın diğer önemli madeni ise demirdir.
Venezuela (petrol): buradaki Karayip denizkulağı dünyanın en ilginç yerlerinden biridir. Çok büyük bir göle benzeyen bu bölgedeki suyun üzerine ağaçlar gibi dikilmiş bulunan binlerce petrol kulesi bu alanın dünyanın belli başlı petrol kaynaklarına sahip olduğunu göstermektedir.
İran (petrol): İran Körfezi tam anlamıyla bir petrol körfezidir. Yeryüzünün en büyük petrol yataklarından bazıları bu sahillerde bulunur. Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan, Bahreyn Adaları, İran gibi ülkeler bu bölgede fışkıran petrolün, yüzbinlerce sıra sıra kuyuların ve en büyük rafinelerin sahibidirler. Çıkarılan petrol yıllık 220 milyon tonu bulur.
Afrika (altın): dünyanın en büyük altın havzası Johannesburg civarındaki Transvaal’dedir. Bu bölgeye beyaz sular tepesi anlamına gelen Witwatersrand adı verilmiştir. Bu uzun tepelerin sırtlarında on tane altın madeni ocağı vardır ve bu madenlerden dünyanın en verimli altını elde edilir.
Malezya (kalay): bir zamanlar korsanlarıyla ün yapmış olan Malezya yeryüzünde en fazla kalay çıkarılan yerdir. Dünya üretiminin %40’ını karşılar.
Kongo (uranyum, radyum, kobalt, elmas, bakır): bu maden cevherleri nedeniyle Kongo dünyada çok önemli bir yere sahiptir. Bu maden cevherleri genelde ülkenin güneyinde toplanmıştır. Kasai’deki elmas madenleri dünya üretiminin %60’ını karşılar.