Donuk omuz rahatsızlığı soğuk hava koşulları ile ilgisi olmayan bir sağlık problemi olup omuzların kısıtlanması ve omuz kapsülü darlaşması anlamına gelmektedir. Omuz eklemini saran ve bağlardan oluşan kılıfa omuz kapsülü denmektedir. Donuk omuz rahatsızlığında omuz kapsülü kalınlaşır ve şişmektedir. Bununla birlikte omuz hareketlerinin kısıtlanması yanı sıra geceleri omuzlarda ağrılar meydana gelir. Genel olarak tem omuzda görülen bu şikayet iki omuzda da yaşanabilmektedir. Donuk omuz ağrısı yaşandığı zaman üşütme ağrısı ile benzerlik gösterebilir.
Donuk Omuz Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?
- Kollar hareket ettirildiğinde giderek artan omuz ağrısı
- Uyumayı engelleyecek derecede yaşanılan omuz ağrısı
- Günlük işleri yapamayacak ölçüde yaşanan omuz ağrısı
- Belirli bir süre sonra kolları kaldıramama veya döndürememe
Donuk Omuz Rahatsızlığına Kimler Yakalanır?
Erkeklere göre kadınlar donuk omuz ağrısına yakalanma riskine daha çok yatkındır. Daha 40 yaş üzerinde görülen bu rahatsızlık bazen yaşanan bir omuz incinmesi sonucu yıllar sonra bile ortaya çıkabilmektedir.
Donuk Omuz Rahatsızlığı Nasıl Teşhis Edilir?
Kendi kendinize de yapabileceğiniz donuk omuz testi ile ağrının sebebini anlayabilirsiniz. Yapacağınız bu test omuz ağrınız hakkında size bilgi verecektir. Elleri yukarı kaldırıp başınızın iki tarafına gelecek şekilde kollarınızı kaldırın. Dirsekleriniz yere paralel şekilde dursun. Ayna karşısında kollardan biri daha aşağıda veya önde kalıyor ise ve diğerini aynı seviyede kaldıramıyorsanız bu omzunuzda hareket kısıtlığı olduğunu gösterir. Aynı pozisyonda iken ellerinizi iki tarafa açmayı ve kollarınız ile ufak daireler çizmeyi deneyebilirsiniz. Eğer donuk omuz rahatsızlığı sıkıntınız var ise biri diğerine göre rahat hareket edemeyecektir.
Ağrı için doktora gidildiğinde ilk olarak MR istenecektir. MR sonucu incelendikten sonra omuzda yaşanan ağrısının sebebi araştırılır. Eğer ki yapılan testlerden bir sonuç çıkmaz ise o zaman donuk omuz rahatsızlığından şüphelenilir. Omuz ağrılarına neden olacak kireçlenme, romatizmal ağrılar gibi rahatsızlıklar çekilen MR ve röntgen sayesinde elenir.
Donuk Omuz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bazen kendiliğinden geçse de iyileşme süreci uzun zaman alabilmektedir. Bu sürenin kısalması için doktor kontrolünde ağrı kesicileri kullanılır. İlk olarak özel egzersizler yapılmalıdır. Bu egzersizlerin yapılmasında fizyoterapist yardımcı olacaktır. Eğer yapılan hareketler ile bir çözüm sağlanmaz ise o zaman tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulur. Bunun yanı sıra fizik tedavi desteğinde kortizon tedavisi uygulanır. Ağrı olacak diye omzu hareket ettirmekten kaçınılmamalıdır. Çünkü hareketsiz kalmak omuzlara daha fazla zarar verecektir. İhtiyaç duyulmadığı sürece cerrahi müdahale tercih edilmemektedir.