Bilgi Birikimi

Doğada Bulunan Sülük Çeşitleri, Tedavi Amaçlı Sülük Kullanımı ve tarihçesi

Sülükgiller bilim dilinde  “Hirudinidae” olarak adlandırılır.  Uzun süre açlığa dayanabilen sülüklerin çoğunun boyu 10-20 cm kadardır. Ömrü ortalama 20-27 yıl olan sülüklerin doğada bilinen 250’den fazla türü vardır. en çok bilinen türü ise Tıp sülüğü adı verilen “Hirudo medicinalis”tir .
250den fazla türü bilinen sülüğün sadece birkaç tanesi etçil olup, küçük kurt, salyangoz ve böcek larvalarıyla beslenirler. Çoğunluğu ise başka canlıların vücutlarından kan emerek yaşamlarını sürdürür.  Bazı cinslerinin ağızlarında küçük keskin dişler bulunur.

Hermofrodittirler yani hem erkeklik hem dişilik özelliği görülür.

Çoğu ışıktan kaçtıklarından taşların, yaprakların ve dalların altında bulunurlar. Derilerinin çeşitli kısımlarında sıcaklığa, kimyasal uyarılara ve dokunuşlara hassas algılayıcılar bulunur. Karada yaşayanlar, nemli ağaç yapraklarına yapışarak altlarından bir hayvanın geçmesini beklerler. Tropikal bölgelerdeki bazı türler vahşi ve evcil hayvanların burunlarına girerler. At sülüğü bunlardandır. Bazı sülüklerse, birçok hayvan hastalıklarının mikrop taşıyıcılığını yaparlar.

Sülükler, özellikle tıbbi sülükler vücuttaki fazla kanı dışarıya çıkarmak için kullanılmışlardır. On dokuzuncu yüzyılda Fransa’da hastalıkların çoğu sülükle tedavi edilmekteydi. Bu iş için özel çiftliklerde binlerce sülük yetiştirilirdi. Yapıştığı yerden koparılması hatalıdır. Yanan bir kibrit etrafında gezdirilir veya sırtına sönmüş sıcak kibrit çöpü bastırılırsa kendiliğinden düşer. İnsanın ağzına kaçarsa tuzlu veya sirkeli su içilmelidir.

Daha önce bu yazımızda da belirttiğimiz gibi her sülük tedavi amaçlı kullanılmaz ve bazılarının hastalık bulaştırma gibi olumsuz özellikleri vardır! bu sebeple sülük tedavisi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır aksi takdirde doğacak olumsuz sonuçlar tedavi olmayı bırakın daha ağır hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.

yararlanılan kaynak: turkcebilgi.com

Exit mobile version