Dış Kulak ve Orta Kulak İltihabının Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi
Genellikle ağrı ile kendini belli eden kulak iltihabı dış ve orta kulak iltihabı olarak kendi içinde ayrılır. Kulakta geçmeyen ağrılar mutlaka dikkate alınmalı ve vakit kaybetmeden doktora muayene olunmalı ve gereken tedavi yapılmalıdır. Zira özellikle orta kulak iltihapları ihmal edildiği takdirde beyin zarı iltihabı yani menenjite kadar varan sonuçlar doğurabiliyor.
Dış Kulak İltihabı: dış kulak, deri ile kaplı olması nedeniyle bir çok deri hastalıklarına ortam hazırlar. Dış kulak iltihabı, dış kulak kanalında kaşıntı, ağrı ve kulak akıntısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Dış kulak kanalındaki iltihabın yol açtığı şişlik yani ödem ve katılaşmış kukla akıntısı, kanalı daraltıp tıkayabilir. Bu durumda hasta ağır işitmekten yakınabilir. Kulaktaki akıntı başta oldukça akışkanken sonraları katı bir durum alabilir.
Dış kulak iltihaplarının tedavisi doktorlar tarafından yapılmalıdır. Tedavi ilkeleri şunlardır; dış kulak kanalının temizlenmesi, ağrının giderilmesi, kanal içinin asitliğinin sağlanması, etkene yönelik özel ilaçların uygulanması
Orta Kulak İltihabı (Otitis Medya): başlıca üç çeşit orta kulak iltihabı bulunmaktadır. Bunlar;
-virüslere bağlı orta kulak iltihabı
-bakterilere bağlı cerahatli orta kulak iltihabı
-nekrozla seyreden orta kulak iltihabı
a) virüslere bağlı orta kulak iltihabı: soğuk algınlığı durumunda üst solunum yollarındaki iltihabın östaki kanalını geçerek orta kulağa ulaşmasıyla ortaya çıkar. İltihap nedeniyle östaki kanalı tıkanır, orta kulakta ir miktar sıvı birikir. Hastalığın belirtisi östaki kanalı tıkanıklığı biçimindedir. Hasta, kulaklarındaki dolgunluk, çınlama, bazen de ağrıdan yakınır. Genellikle soğuk algınlığı, nezle tedavisiyle birlikte bu hastalık da ortadan kalkar.
b) Bakterilere bağlı orta kulak iltihabı: özellikle 0-7 yaş arası çocuklarda sık görülür. Özellikle kızamık ve kızıl hastalıklarının seyri sırasında gelişebilir. Orta kulağın bakterilere bağlı iltihabı; iltihap, cerahatlanma, komplikasyon ve iyileşme olmak üzere dört dönemdir.
İlk dönem olan iltihap döneminde östaki kanalı tıkanıklığı ve buna bağlı belirtiler gelişir. Kulak çınlaması, dolgunluk ve hafif ağrı olur. bu dönemde uygun antibiyotik tedavisi ve östaki kanalındaki ödemi giderecek ilaçlar yararlıdır. Bazı durumlarda kulak zarı hekim tarafından hafifçe yarılır ve orta kulağa biriken sıvı boşaltılır. Eğer orta kulak iltihabının tedavisi ihmal edilirse orta kulağa biriken sıvı kulak zarını dışa iterek onu patlatabilir. Cerahatlenme döneminde de uygulanacak tedavi yine iltihap aşamasında olduğu gibidir.
c) Nekrozla seyreden orta kulak iltihabı: orta kulak iltihabının bu tipinde şiddetli iltihaba bağlı olarak orta kulakta, çekiç, örs ve üzengi kemikciklerinin ve kulak zarında ağır yıkımlar, zedelenmeler gelişir. Sıklıkla çocuklarda kızıl, kızamık, grip hastalılarının seyri sırasında bu hastalıkların ağır komplikasyonları olarak rastlanır. Hastalığın belirti ve bulguları diğer orta kulak iltihaplarıyla aynıdır. Ancak bu tipte belirtiler daha hızlı gelişir ve daha ağırdır. Tedavide uygun antibiyotiklerden yararlanılmaktadır.