Diş Ağrılarından Korunma Yolları
Dişte bulunan ağrıyı bağımsız bir şekilde basit yöntemler ile ortadan kaldırabilirsiniz, ama sonrasında doktora gitmenizde her zaman fayda olacaktır.
Yıl içerinde 2 kez (her 6 ayda bir kez) olmak üzere mutlaka stomatoloqun önleyici muayenesinden geçmek ve dişlerin profesyonel düzeyde temizlenmesini yerine getirmek gerekir. İlk belirtileri Diş eti iltihabının ilk belirtisi diş etindeki kanamalardır. Diş etlerinde renk, biçim problemleri ve ağız kokusu oluşur. Diş eti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıplarından çok daha fazladır. Öncelikle şunu vurgulamak gerekir ki, sağlıklı diş eti açık kırmızı renktedir. Dişe ve kemiğe sıkıca yapışmıştır, portakal kabuğuna benzer parlak – girintili-çıkıntılı bir görünüm vardır.
Diş eti hastalığının temel nedeni bakteri plağı denen dişe sıkıca tutunan, yapışkan saydam bir tabakadır. Tırnağınızla dişinizin üzerine sürterek plağı fark edebilirsiniz. ERP’nin bir miligramda 200 ile 500 milyon arasında bakteri bulunur. Bunun yanında aşağıdaki faktörler de diş eti sağlığınızı etkilemektedir. Dişler düzgün temizlemek gerekir.
Dişlerin profesyonel düzeyde temizlenmesi ilk önce diş taşlarının temizlenmesini (mekanik veya ultrasonik aparatı ile), daha sonra diş yüzeyinin özel fırçalarla harmanlanması, daha sonra ise içeriğinde ftor öğesi olan özel koruyucu lakla işlemesinden ibarettir. Yılda 2 kez profilaktik olarak stomatoloqun muayenesinden geçmek, damak hastalıkları riskinin% 80, çürüğü hastalığının baş verme ihtimalinin ise% 40 azalmasına neden oluyor.