bundan 3000 yıl önce hintliler diplomasi sanatını şöyle tarif ediyordu; “savaştan kaçınmak ve devletler arasında barışı güçlendirmek için gerekli tedbirleri alma kabiliyeti”.
bu, diplomasinin en iyi tanımlarından biridir. gerçekten de çeşitli ülkeler arasında barışçı bağların devamını sağlamak bugün de diplomasinin başlıca
amacıdır.
diplomasi kelimesi Eski Yunanca “diploos” (çift) kelimesinden türemiş olan ve dürülmüş kağıt anlamını taşıyan diploma kelimesinden gelmektedir. diplomasi kelimesinin bu yönden türemesinin nedeni, eski çağlarda yabancı ülkelerle dostluk bağları kurmak üzere gönderilen elçilerin, yabancı devlet başkanına sundukları ve ziyaretlerinin amacını belirten mektubun çift nüsha yazılmış olmasıdır.
iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin yürütülmesiyle görevli olan kişiye ise elçi (diplomat) denir.
Diplomaside geçen bazı terimler
-Olağanüstü yetkili büyükelçi: elçi ile aynı yetkilere sahip olmakla birlikte olağanüstü bir görevle gönderilen diplomattır.
-itimadname vermek: bir elçiye yabancı ülkenin diplomatik çevrelerinde gerektiği gibi ve serbestçe çalışma imkanının sağlanması için yabancı devlet başkanına sunmak üzere kendisine verilen tavsiye mektubu
-kordiplomatik: bir yerde bulunan elçi ve elçilik görevlileri topluluğu
-diplomatik bağ: iki devlet arasında elçiler tarafından kurulan bağ
-diplomatik olay: iki devlet arasında diplomatik yollardan çözülebilen siyasal anlaşmazlık
-siyasal bağların kesilmesi: ciddi anlaşmazlıklardan ötürü iki devlet arasındaki normal bağların kesintiye uğraması. bu durumda devletlerden her biri kendi elçisine itimadnamesini geri almasını ve elçiliği bırakıp yurduna dönmesini bildirir.