yer altındaki fay hatlarının yani kırıkların çatlaması dışında volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, nükleer testler vb. gibi sebeplerle de gerçekleşen depremlerin 7 ve üstü şiddetinde olanları yıkıcı etki yaratır. tarihteki en büyük deprem 1960 tarihinde Şili’de meydana gelen 9.5 şiddetindeki depremdir. ülkemiz bir deprem bölgesidir ve özellikle 17 ağustos 1999’da yaşanan büyük Marmara depreminden sonra toplumda bir deprem fobisi ayyuka çıkmıştır. depremlere karşı alınabilecek en önemli tedbir binaların sağlam, depreme dayanıklı bir şekilde yapılmasıdır. zira “deprem öldürmez, binalar öldürür” sözü boşuna söylenmemiştir.
Dünya üzerinde iki önemli deprem kuşağı vardır. bunlar pasifik deprem kuşağı ve Alp-Himalaya deprem kuşağıdır. dünya üzerinde meydana gelen depremlerin %80’den fazlası Pasifik deprem kuşağında meydana gelir. bu deprem kuşağı içerisinde Alaska, Japonya, filipinler, Yeni Gine ve Yeni Zelanda yer alır. dünyadaki depremlerin %17’si ise Alp-Himalaya deprem kuşağında meydana gelir ve Türkiye bu kuşak üzerinde yer alır.
Deprem türleri ise şunlardır;
1) Tektonik depremler: yer kabuğu hareketleri sonucu oluşan tektonik depremler en sık görülen ve en etkili depremlerdir.
2) Volkanik depremler: Volkanizma faaliyeti sonucu meydana gelen volkanik depremler genelde geniş alanda etkili olmaz. Volkan patlamasının büyüklük derecesine bağlı olarak depremin şiddeti de değişiklik gösterir.
3) Çöküntü depremleri: yer altındaki mağara tavanlarının çökmesiyle meydana gelir ve etki alanı diğer deprem türlerine göre dardır.