Değerli taşların her biri bir madendir ve doğada nadir bulunmaları onların değerini arttırır. Arı karbon kristallerinden meydana gelen Elmas hariç, değerli taşların çoğunda silikat vardır.
-Elmas: Yunanca adamas kelimesinden gelir. anlamı “aşınmaz derecede sert”tir. yeryüzündeki en sert madenlerden biridir. dünyanın belli başlı elmas madenleri Güney Afrika topraklarında, Tanganyika, Kongo, Hindistan, Brezilya ve Ural dağlarındadır. Elmasın işlenmişine pırlanta denir.
Aliminyum Bileşikli Değerli Taşlar
Yakut: Latincede kırmızı anlamına gelen ruber kelimesinden türemiştir. değerli taşların en nadir rastlananıdır.
Gök Yakut: rengi mavidir. yakut gibi çok ender rastlanır.
Silisyumlu Değerli Taşlar
Zümrüt: Berilyumun parlak yeşil renkli bir çeşididir. En çok Kolombiya’da bulunur. Bu taşı ilk olarak Mısırlılar bulmuştur.
Silikat Bileşikli Taşlar
Akva-Maren: deniz yeşili rengindedir. Saf durumda bulunursa değeri daha yüksektir. Madagaskar, Güneybatı Afrika ve Brezilya’da bulunur.
Lâl: demir, kalsiyum, magnezyum gibi çeşitli madenlerin silikatlarından meydana gelmiştir. rengi genelde koyu kırmızıdır. Doğu Avrupa, Güney Afrika, Seylan, Sibirya ve Arizona’da bulunur.
Turmalin: Taşın dikkat çekici özelliği elektriklenmesi ve ateş külü gibi bazı cisimleri kendine çekebilmesidir. Brezilya, Madagaskar’da bulunur.
Ametist: Kuartz’ın menekşe rengindeki bir çeşididir. İsmi Yunanca’da “sarhoşluğu önleyen taş” anlamına gelir. Eski Yunanlılar şarap kadehinin içine bir ametist atıldığı zaman içkinin insanı sarhoş etmediğine inanırlardı. Rusya, Uruguay ve Madagaskar’da bulunur.
Opal: Silikatın billurlaşmış halidir. Gökkuşağına benzer bir rengi vardır. Avustralya ve Meksika’da bulunur.