Bilgi Birikimi

Burun Kanamasının Sebepleri ve Tedavisi

Bilindiği gibi burun boşluklarının iç yüzünü örten mukoza damar bakımından çok zengindir. Burnun bazı bölgelerindeyse bu damarlar yumaklar oluşturur. Mukozanın hemen altında burun boşluğunu kuran kemik ve kıkırdakların bulunması nedeniyle bu damarların gerektiğinde durabilme yetenekleri çok sınırlıdır. İşte bu nedene bağlı olarak burun damarları kolayca kanar.

Burun kanaması bir darbeye bağlı olabileceği gibi kendiliğinden de olabilir. Burun kanamaları burun boşluğunun ön yarısından ve/veya arka yarısından kaynaklanabilirler.

Çocuk ve gençlerdeki burun kanamalarının büyük bölümü ön yarıdan olmaktadır. Yetişkinlerdeyse burun kanamaları sıklıkla burnun arkta yarısından kaynaklanmaktadır. Bu tür kanamalarda etken, darbeler değil damar sertliğidir. Damar sertliğinden etkilenen burnun arka yarısındaki damarlar, kan basıncının (tansiyon) yüksek oluşunun da yardımıyla kendiliğinden kanarlar.

Bunlar dışında pernisiyöz anemi, aplastik anemi, lösemiler, çeşitli pıhtılaşma hastalıkları gibi bazı kan hastalıkları, burun ameliyatları, grip, kızamık, kızamıkcık, difteri, boğmaca, zatürre, sıtma, tifo gibi hastalıklar da burun kanamasına sebep olabilir.

 

Tedavisi: burun kanamasının tedavisi kanamanın bölgesine ve şiddetine göre değişir.

Burun ön yarısından kaynaklanan kanamalar genellikle darbelere bağlıdır. Bu durumda eğer kanama hafifse burun deliklerine pamuk aracılığıyla tampon yapılır. Böylece kanayan damara baskı uygulanmış olur. eğer buna rağmen kanama durmazsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Burnun arka yarısından kaynaklanan kanamalar yukarıda belirttiğimiz basit önlemle durmaz. Ciddi burun kanamalarında daha ciddi tedaviler doktor tarafından uygulanır. Eğer burun kanamaları sık oluyorsa ve kendiliğinden kanıyorsa yine ihmal edilmeden bir kulak-burun-boğaz uzmanına başvurulmalıdır.

Exit mobile version