Bir tarihçinin gözünden; Muhteşem Yüzyıl dizisi. Dizi karakterleri; Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan, Pargalı İbrahim, Hatice Sultan, Valide Sultan…
Osmanlı Devleti’nin en parlak dönemine ışık tutmaya çalışan, bunu da “magazinel” bir boyutta ele alanfakat ne olursa olsun 7’den 77’ye her kesimin tarihe olan ilgisini uyandıran bir dizi olarak karşımıza çıktı Muhteşem Yüzyıl… Dizi henüz yayına girmeden, televizyonda daha fragmanları dönerken bile belli bir kesimin tepkisine şahit olduk; belli bir kesimin aşırı tepkisine… Diziye gelen eleştirilerin
en başında Kanuni Sultan Süleyman’ın içki ve kadın düşkünü olarak gösterilmesiydi. bu tepkiler o kadar yoğunlaştı ki bazı siyasetçiler de dahil dizinin yayından kaldırılması gerektiğini dile getirdiler, bu konuda RTÜK’e rekor sayıda şikayet gitti. işte bu durum da her konuda ne kadar önyargılı olduğumuzu ortaya koydu.
Peki bu tepkiler ne kadar haklıydı?
İlkokuldan beri tarihimiz bize anlatılırken Türk tarihi sadece savaş ve zaferlerden ibaret hissi uyandırılırdı. 600 yıllık bir Osmanlı Tarihi elbette ki yalnızca savaş, sefer, cenk ve zaferlerden ibaret değildir. Muhteşem Yüzyıl dizisi de eğer sadece bu konuları senaryolaştırarak izleyici karşısına koysaydı ne bu şekilde adından söz ettirebilir ne de istenilen o reyting düzeyine ulaşabilirdi. Bu nedenle de padişahın ve diğer saray ahalisinin özel hayatını, kapalı kapılar ardında kalan harem hayatını ele alarak gözler önüne sermek istemiş dizi yapımcıları…
dizide bazı hatalar yok değil fakat dizinin yayına girmeden hedef olduğu eleştirilerin pek de haklı olduğu söylenemez. genel kanı; Osmanlı Devleti’nin bir islam devleti olduğu, Osmanlı padişahlarının da islam aleminin lideri olduğu ve bu nedenle islama aykırı hareket etmeyecekleri yönündedir. Ancak hakikat böyle değildir. Padişahların cenk etmek, fethetmek dışında özel bir hayatları vardı. herşeyden önce Osmanlı Devleti’nde bir “harem” gerçeği vardı. harem; Topkapı Sarayının üç bölümünden biridir. Enderun-Birun ve Harem. osmanlı padişahlarının özel hayatlarını geçirdiği, ailesiyle birlikte oturduğu, yaşadığı bölümdür harem. cariyelerin yaşadığı bölüm adeta kapalı bir kutudur. orada yaşananlar hiçbir zaman ayrıntılarıyla bilinemez fakat şu bir gerçektir ki padişahlar tek eşli değildir. bu bir nevi gelenektir. esas olan osmanlı soyunun devam etmesidir.
içki konusuna gelince; gerek Kanuni Sultan Süleyman gerekse diğer birçok Osmanlı padişahının içki içtiği bilinmektedir. Kanuni’nin muhibbi mahlasıyla yazmış olduğu şiirlerinde şaraba övgü sözleri mevcuttur.
netice olarak dizi yapımcılarının tarihimize “kara çalmak” gibi bir niyetleri yoktur. savaşlar ve seferler yanında osmanlı ailesinin günlük hayatını konu edinen bu dizinin tüm o eleştirilere rağmen her yaştan insanın tarihe olan ilgisini arttırması bile takdire şayandır.