balina sözü yunanca balaenoptera (phalaina=balina ve pteron=kanat,yüzgeç) kelimesinden gelir. omurgalı hayvanlardan memeliler sınıfının bir takımı olan balinalar 65 milyon yıldan beri çoğunlukla okyanusların kuzey bölgelerinde ve kutup denizlerinde yaşarlar. dişli balinalar ve dişsiz balinalar olmak üzere iki alttakımı vardır.
balinalar akciğerleriyle soluk aldıkları ve yavrularını emzirdiklerinden ötürü memliler sınıfına girerler.onların iki çift de ayağı vardır, arka ayakları oluşmamıştır ve vücutlarında bir çıkıntı yapmazlar.
tonlarca ağırlıkta olmalarına rağmen yutakları çok dar olduğu için küçük balıklarla beslenirler. başlarının üstünde bulunan burun delikleri yoluyla havayı akciğerlerine çekerler. tabii bunu da su yüzüne çıkarak yaparlar. iki soluk arasındaki süre yaklaşık 20 dk.dır. soluk aldıktan sonra denizin derinliklerine dalarlar, tekrar su yüzüne çıktıklarında ciğerlerinde pis havayı boşaltırlar.
balinaların yan tarafındaki çıkıntılara yüzgeç demek doğru değildir. gerçekte bunlar balinaların milyonlarca yıl önce dört ayaklı bir kara hayvanı oldukları çağlardan arta kalan eklemli ön ayaklarıdır. balıkların düşey olan kuyruklarının tersine balinaların kuyrukları yataydır.
Balina türlerine örnek:
-Yunus Balığı: Her ne kadar halk arasında yunus balığı denilse de gerçekte o bir memelidir. boyu 2-3 m.ye ulaşır. akıllı ve çok oyuncudur. ürkektir. gemilerin peşinden giderek atılan yemek artıklarını yemeyi sever.
-İspermeçet balinası: boyu 20 m. olan bu tür çoğunlukla sıcak denizlerde yaşar. başında ispermeçet ve yağ depo ettiği büyük bir boşluk vardır. bağırsakları da esans yapımında kullanılan amber adlı salgı çıkartır.
-Deniz domuzu: bütün deniz hayvanlarının en korkuncudur. her iki çenesinde testere ağzı gibi bir sıra diş bulunur. soğuk denizlerde sürülerle dolaşırlar ve balinalara saldırırlar.
-Deniz gergedanı: balinalar takımının en garip hayvanıdır. erkek deniz gergedanının burnunu ucunda burgu biçimli boynuz vardır. onun savunma silahı olan bu boynuzun uzunluğu 3 m.yi bulur. deniz gergedanlarının boyu ise 6 m. kadardır. kuzey buz denizinde yaşarlar. eskimolar bu hayvanları etinden ve yağından faydalanmak için avlarlar.
tüm balina türleri içinde Gök Balina, sadece balinalar içinde değil tüm hayvanların içinde en iri olanıdır. boyu 35 m.ye, ağırlığı 150 tona ulaşır ve rengi mavidir.