Balığın Taze Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
çok zengin bir besin kaynağı olan balıkta A, B1, B2, D ve K vitaminleriyle fosfor, potasyum ve kalsiyum bulunur. ancak taze olması şartıyla! Et ürünlerinin aksine balık bekletildiğinde tadı artmaz. avlanma ve tüketilme arasındaki sürenin uzaması balığın bayatlamasına sebep olur. balıktan yararlanmanın en iyi yöntemi şüphesiz hemen tüketilmesidir. ancak çoğu zaman böyle bir fırsat olmaz. bu nedenle balığın tazeliğin korumak gerekir. bu amaçla uygulanan en iyi yöntem balığın buz içine konulması ya da dondurulmasıdır. tazelikleri bazen de yeniden su içine konularak sağlanır. ancak bu şekilde en fazla 48 saat kadar korumaya elverişlidir.
sudan çıkarılan balığın kendiliğinden ölmesini beklemek yerine başının altını biraz kesip temizleyerek su içine koymak balığın tadını ve besin değerini korumak için iyi bir yöntemdir.
taze balıkların solungaçları kırmızı, pembe ve ıslak, gözleri lekesiz ve parlak, pulları ve yüzgeçleri diri olur. basıldığında iz bırakmaz, ele alındığında yumuşayıp bükülmez. ayrıca bayat balık zehirleyici mikropların üremesi ya da bunların bıraktıkları toksinler nedeniyle ağır bir çürümüş et kokusu verir.