Müslüman dünyasının ilk laik ve demokratik devleti olan Azerbaycan, yedi bağımsız Türk devletinden biridir. Azerbaycan Cumhuriyeti 1918 yılında kurulmuş ancak 1920 yılında SSCB topraklarına dahil olmuştur. SSCB’nin dağılmasıyla birlikte 1991 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Gelişmiş bir ülke olan Azerbaycan’da Türklerin dışında Lezgiler, Ermeniler ve Ruslar da nüfus yapısını oluşturanlar arasındadır. Yaklaşık 9 milyon nüfusa sahip olan Azerbaycan da tıpkı Türkiye gibi yoğun bir genç nüfusa sahiptir.
Azeri Kültürü
Azerilerin dili Azerice ya da başka bir deyişle Azerbaycan Türkçesidir. Ancak Azeriler genelde çift dillidirler ve Azericenin dışında Farsça ve Rusça’yı iyi derecede bilirler.
Zengin bir kültüre sahip olan Azeriler bu özelliklerini müzik alanında da gösteriyor. bin yıllık bir geçmişi olan Azeri müziği, konularını genelde Azeri halkının yaşamları ve sosyal olaylardan almıştır. Azeri dilinin Farsça’dan etkilenmiş olması geleneksel Azeri müziklerinde kendini gösterir. zira Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkiler dikkat çeker. Azeri müziklerinde tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon (küçük akerdeon), tütek (düdük flüt) gibi çalgılar kullanılır.
Zengin bir halk oyunu kültürüne de sahip olan Azerbaycan’ın halk oyunları şunlardır; Abbas Gendi(Çay şekeri), Abayı, Avarı, Ağır Garadağlı, Azerbaycan, Alça Gülü, Asma-Kesme, Asta,, Garabağlı, Ay Beri Bah, Benövşe(Menekşe), Beyaz Geceler, Brilyant(Pırlanta), Cengi, Ceyranı, Cehribeyim, Çalparağ, Çattadı, Çay, Çit Tuman, Darçını, Desmalı, Enzeli, Gazağı, Gaytağı, Goçeli, Gızlar Bulağı, Gızılgül, Gıtgılıda, Gelin Havası, Gofta, Gülegez, Gelin Getirme, Gülmeyi, Hala-Bacı, Halay, Hançobanı, Iğdır Barı, Innabı, İki Arvadlı, Kışkanç, Köroğlu, Lâle, Lezginka, Mehribanım Çal Oyna, Naz Eyleme, Sarı Gelin, Sarı Köynek, Semeni, Şalaho, Uzundere (dans), Vağzalı, Velaçola, Yallı
Azerbaycan 2011 Eurovision şarkı yarışmasında birincilik almıştır.
Din konusunda ise; halkının %96’sı müslümandır ve bunlarn büyük bölümü Şiilik mezhebine bağlıdır. bunun dışında sünni, zerdüşt, hıristiyan ve bahailer de vardır. az önce de belirttiğimiz üzere müslüman dünyasının ilk laik demokratik devleti olma özelliğini taşıyan Azerbaycan’da nüfusun kaçının hangi inanca sahip olduğu kesin olarak bilinmiyor.
Nüfusunun büyük bölümü kırsal alanda yaşayan Azerbaycan’da, bu bölgedeki Azeriler bazı alanların kutsallığı ve bazı ağaçlara ve taşlara karşı çok büyük saygı duymak gibi İslam öncesine dayanan animist inançlara da sahiptir.