Yer yuvarlağını çepeçevre saran atmosferin yoğunluğunun hep aynı, biçiminin de bir küre şeklinde olduğunu düşünmek doğru değildir. yoğunluk, atmosferin üst katlarına çıktıkça azalır. biçimi de tam bir küre olmayıp kutup noktaları üstünde basıktır. atmosfer genel olarak beş katmandan oluşur;
1) Ekzosfer: atmosferin en üst katıdır. hidrojen gazından meydana gelmiştir. geceleri ısı -270 dereceye düşer.
2) İyonosfer: stratosferin üstünde bulunan bu katın kalınlığı bin km.dir. havanın yoğunluğu çok azdır. iyonosfer adı kozmik ışınların havanın atomlarını sürekli olarak bombardımanı sonucu bunları elektronlardan ayırması ve ayrılan bu elektronları iyonlamaya uğratmasından ötürü verilmiştir. eğer iyonlanmış bir kat bulunmasaydı ufuk ötesi radyo yayınları dinlenemezdi.
3) Stratosfer: iyonosfer ile troposfer arasında 50 km.lik bir kalınlık meydana getirir. burada oksijene hemen hemen hiç rastlanmaz.
4) Tropopoz: sakin stratosfer ile fırtınalı troposfer arasında bulunan ara kattır. burada şiddetli ama düz doğrultuda rüzgarlar eser. bu rüzgarların hızı ise 400 km.yi bulur.
5) yer yuvarlağına yapışık olan atmosfer katıdır. biz, troposferin havasını soluruz. yağmur, kar, dolu gibi bütün meteorolojik olaylar bu katta geçer.