Memleketimiz kültürel, tarihi, doğal güzellikler açısından adeta bir cennet. Bu güzelliklerin kıymetini ne kadar biliyoruz orası tartışılır. pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Anadolu topraklarında çeşitli medeniyetlere, kültürlere dair izler hala varlığını koruyor. Onlardan bir tanesi de Ani Harabeleri.
Ani Harabeleri Kars’ta yer alıyor. Kars’ın Ocaklı köyünün yakınında yer alan bu kent M.Ö 300’lü yıllarda kurulmuş. milattan önceki dönemde Ermenilere başkentlik yapmış olan Ani, Hıristiyan ve Ermeni inanışında kutsal sayılan bir yer. 11. yüzyılın başına kadar Bizans’ın yönetimi altında olan kent 1064 yılında Selçuklu hakimiyeti altına girmiş. Farklı kültürlere ev sahipliği yapan Ani’de Selçuklu dönemine ait eserler ile kiliseler adeta bütünleşmiş durumda.
İpek yolu geçişinde olması nedeniyle coğrafi açıdan, askeri ve ticari açıdan önemli bir konumda olan Ani tarih boyunca bir çok kez saldırılara maruz kalmış.
Ani harabelerindeki en önemli eser ise 1001 yılında yapılan ve 1064 yılında Selçuklu hükümdarı Alparslan tarafından camiye çevrilen Ani katedralidir.
Ani Harabeleri ile ilgili bir de efsane vardır;
Bir zamanlar bir ırmağın ayırdığı 2 ülke varmış. Birinin tüccarları diğer ülkeye gelir giderlermiş. hem ülkenin yöneticileri hem de tüccarlar iyi ve dürüst insanlarmış. kimse haksızlığa uğramazmış. ancak bir gün hükümdar ölünce yönetim de değişmiş ve bu yeni yönetimde insanların hakları yenmeye, masum insanların malları gasp edilmeye başlanmış. hak yendiği gibi adalet de yokmuş. durum böyle olunca tüccarlar da çaresiz kalmış ve “taş kesilesiniz inşallah” diye beddua etmişler. Ve aniden koca şehir taş kesilivermiş. işte o günden sonra burası Ani olarak anılmaya başlanmış.
işte böyle bir efsaneye sahip olan bu tarihi kent ülkemizin mutlaka görülmesi gereken güzelliklerinden sadece bir tanesi…