Yapılan birçok kazıda, bilimsel araştırmalarda ortaya çıktığı gibi Anadolu, birçok Tanrıçayı konuk etmiştir ve bu nedenle her bir Tanrıçanın varlığının, gücünün, enerjisinin hissedildiği bir bölgedir. Bereketin simgesi tanrıçalar… Anadolu’nun en bilinen tanrıçası Kibele’dir. Anadolu’nun diğer ana tanrıçaları;
-Afrodit
-Artemis
-Athena
-Hepat
-Vesta
-Hygieia
-Nike
1) AFRODİT – VENÜS
Yunan Mitolojisindeki Afrodit, Roma Mitolojisinde Venüs olarak bilinir. Dünyaya Tanrısal Güzelliği ve Sevgiyi öğretmek ve hatırlatmak için gelmişti. Şimdi de heykelinin bulunduğu her yerde kendisine ait bu Tanrısal özelliklerini insanlara ifade etmektedir. İnsani aşk ile ise oğlu Aşk Meleği Eros ilgilenmektedir; Eros insanın egosundan zarar gören aşkları korumaya çalışmakta ve bazen de unutturmaktadır.
Afrodit – Venüs, Sevginin Güzelliğini, doğanın ve Dünyanın canlılığını ve Güzelliğini sağlayan Tanrıça, Yaratıcı Gücü simgeler.
Zeus ile Dione’nin kızı olan Afrodit – Venüs, Kıbrıs kıyılarında, denizin mavi yeşil köpükleri arasında bir midyenin içinde doğmuştur. Venüs sanatkar Ateş Tanrısı Hephaistos’un eşi ve aynı zamanda Aşk Tanrısı Eros’un annesidir. Adonis, Ares gibi birçok Tanrının sevgilisidir.
Sembolleri
Afrodit – Venüs’ü simgeleyen ilk ve en önemli şey Venüs Gezegenidir. Ayrıca denizköpüğü ve deniz onun enerjisini ve güzelliğini yansıtır.
Elma ise kadınsal güzelliğin erkeksel güzellikle bütünlüğünü simgeler ve Gümüş Elma, Afrodit’in ve sevginin temizliğini ve Yüceliğini simgeler. Geyik, yunus, bülbül, kuğu ve kartal Tanrıça Venüs’ün hayvan sembolleridir. Gül, elma, üzüm, salatalık ve maydanoz bitkileri ve misk, nane, gül ve yasemin kokuları Onu simgeler. İnci, akuamarin, pembe kuartz ve pembe mercan Venüs’ün sembolü taşlardır. Pembe, mor ve denizköpüğü yeşili onu sembolize eden renklerdir.
Tanrıçanın enerjilerini hissedip yaşayan birçok sanatçı, onun ve enerjilerinin etkisi ile heykeller ve resimler yapmışlardır. Bunlardan en ünlüleri, ressam Botticelli’nin Venüs’ün Doğuşu adlı tablosudur.
Anadolu’daki Yerleri
Tanrıça Venüs, Anadolu’nun güneybatı ucundan başlayarak tüm Ege’de ve Anadolu’nun kuzeybatı ucundan başlayarak Orta Karadeniz bölgesine doğru uzanan alanda büyük etki göstermiştir. Ayrıca Orta Karadeniz’den Anadolu’nun güneydoğu ucuna uzanan alanda ve güneydoğudan güneybatıya uzanan alanlarda da eski çağlar boyunca var olmuş farklı milletler, Tanrıça Venüs’ün Güzel etkilerini yaşamışlardır. Çünkü bu milletler Ona çok değer vermiş, saygı ve sevgi göstermiştir.
Anadolu’daki arkeolojik buluntulara gelince, Milet, Aydın ve Datça’da bazı kalıntılar bulunabilmiştir.
Milet’te Afrodit Tapınağı bulunur. Aydın’ın Karacasu ilçesinin 12 km. güneydoğusunda, bugünkü Geyre köyünün yakınında en ünlü Aphrodisias vardır. Tanrıça Afrodit’in şerefine birçok kente Aphrodisias ismi verilmiştir. Burası canlanacakmış izlenimi veren heykeller kenti olarak nitelendirilebilir. Aşk ve Güzellik Tanrıçası Afrodit adına kutsal törenler yapılan bu kent, antik çağın önde gelen mimarlık, sanat, heykeltıraşlık ve tapınma merkeziydi.
Datça (eski Yunanca – Knidos), antik çağda Çıplak Aphrodite heykeli (Praxiteles’in Knidos Afroditi adı ile bilinen heykel) çok ünlenmiştir. O zamana kadar tanrı heykelleri çıplak yapılır, ama tanrıça heykellerinin sadece boynu ve bir göğsü açık olurdu. Dünyadaki ilk çıplak tanrıça heykeli bu heykeldir. Antik dönemin ünlü heykeltıraşı Praxiteles, Paros mermerinden yaptığı bu bembeyaz ve çıplak Aphrodite – Venüs heykelini Knidos halkına hediye etti. Yeni Aphrodite’lerinin rahatlıkla görülmesi için Knidos halkı bir de
tapınak yapar. Ünü dört bir yana yayılan bu heykeli görmek için, dünyanın her yerinden tüccar ve gemiciler kenti ziyarete gelir.
Anadolu’da büyük saygı görmüş ve adına tapınaklar, kentler yapılmış olan Afrodit’le ilgili en ünlü efsane, Truva’yla ilgilidir. Bu efsaneye göre, genç prens Paris’ten, Tanrıçaların en güzelini seçmesi istenmiş, Paris Tanrı Zeus’un eşi Hera, Athena ve Venüs arasından Venüs’ü seçmiştir. Bu durumda Venüs (Afrodit) ödül olarak Paris’e Truvalı Helene’yi kaçırması için yardım etmiş ve bu kaçırma olayı Truva Savaşı’na neden olmuştur. Afrodit, vefa borcunu ödemek için savaş boyunca Troyalıları koruyup kollamıştır.
2) ARTEMİS
Artemis, Tanrısal Yaratıcılık, bolluk, verim ve şifa Tanrıçasıdır. Tanrıça Artemis aynı zamanda Tanrısal Kültürün simgesidir. Artemisin enerjileri, yeryüzünde Tanrısal Kültürü koruyan ve yaratan insanı sever ve korur. Yüreğindeki sevgi ile hareket ederek Tanrısal hizmetlerde bulunan kahramanlara, Artemis’in enerjilerini taşıyan kuartz mavi ve pembe renkli taşlardan oluşan kolyeyi takar.
Zeus ile Leto (Latonya)’nun kızı ve Apollon’un kız kardeşidir. Artemis, Efes’te Bülbül Dağı’nda
doğmuştur.
Sembolleri
Dağ, Hilal Ay, yan yana Üç Sütun, Bulut ve Mavi Gökyüzü genel sembolleridir. Artemis’in hayvan sembolleri beyaz güvercin, aslan, zürafa ve attır. Hindistan cevizi ağacı, ceviz ağacı, incir ağacı onun şifalı enerjisini yoğun taşıyan ağaçlardır. Beyaz papatya, orkide ve zambak onu simgeleyen bitkilerdir. Mavi
kuartz, bakır ve beyaz mermer Artemis’i sembolize eder. Mavi, koyu yeşil, turuncu ve açık pembe onun enerjilerini yoğun taşıyan renklerdir.
Anadolu’daki Yerleri
Batıda İzmir dolaylarından kuzeyde Orta Karadeniz’e uzanan genişçe bir yay üzerinde, kuzeydeki bir noktadan Anadolu’nun doğusuna uzanan bir yay üzerinde, doğudan Antalya bölgelerine doğru uzanan bir yay ve Antalya’dan İzmir dolaylarına uzanan geniş bir yay şeklindeki bölgede yaşayan halklar tarafından yüzyıllarca yıl bu Tanrıçaya inanç yaşatılmıştır. Bulunan kalıntılara göre ise, Efes, Didim, Manisa ve Kütahya – Çavdarhisar’da Artemis Tapınakları bulunur. Ancak Kütahya – Çavdarhisar’daki tapınak eski bir depremde yok olmuştur.
Efes Artemis Tapınağı, milattan önce beşinci yüzyılda yapılmıştır ve dünyanın yedi harikasından biridir. İlkçağ’da Efes’te Artemis kültü son derece güçlüydü ve Onun için sürekli festivaller yapılırdı.
Efes Artemis Heykeli hakkında
Efes’in çok memeli Artemis heykelleri Tanrıçanın Doğa ile bütünlüğünü simgeler ve bununla birlikte her bir insanın da Doğa ile bütün olduğunu hatırlatır.
Efes Artemis heykelinin başında 3 katlı kule biçimli tapınak vardır. Bu sembol, Tanrısal Sevgiyi yaşayan her ruhun sonunda Tanrıya ulaşabileceğini simgeler. Tanrısal Sevgi, Ruh için göklere açılan Yolun Işığıdır. Sevgi, bu Ruh Yolu boyunca Tanrı ile her an buluşmayı sağlayan Yürekteki Tapınaktır.
Alnından (üçüncü gözün üzerinden) geçen çember, geçmişi ve geleceği gören yeteneğinin sonsuz güçte olduğunu simgeler.
Artemis’in ensesini çevreleyen, tam daire şeklindeki disk Kadınsallığın simgesidir. Artemis’in boğaz çakrasının üzerinde taşıdığı bu disk Tanrıçanın gerçek doğasını, kadınsallığını ortaya koymaktadır.
Diskin iki yanında beşer adet kartal başlı aslan (grifon) vardır. Aslanlar Artemis’in koruyucu enerjilerini ve yeryüzündeki çalışmalarını korurlar.
Boynuna burç işaretlerinin yer aldığı kalın bir gerdanlık takmıştır. Bu gerdanlık Yeryüzünü ve doğayı koruyan kahraman insanlara Artemis’in verdiği enerji taşlarından oluşan gerdanlıktır ve Onuru simgeler.
Gerdanlığın altında 4 sıra halinde, sayısı 17 ile 40 arasında değişen memeleri vardır. Bunlar Artemis’in her çeşit şifa dağıttığı enerji kanallarıdır ve bereketi, şifayı sembolize eder.
Altı kat halindeki eteği, dörtgen biçimli plakalara bölünmüştür. Her dörtgenin içinde aslanlar, boğalar, keçiler, grifonlar, sfenksler ve arılar kabartma olarak gösterilmiştir. Bu semboller Artemis’e doğanın yaratıcılığını korumak için yardım eden, Ona destek veren hayvanları simgeler.
3) ATHENA PALLAS
Athena Pallas, Tanrısal Adaletin ve Kültürün Yeryüzünde uygulanmasını sağlayan Tanrıçadır. Ayrıca Tanrıça Athena, Tanrısal İnancı da korur. Silahları karanlığı doğrudan yok edicidir ve kaskı ve kalkanı Gerçeğin koruyucularıdır.
Tanrıça Athena Tanrısal Adaleti ve Kültürü savunan tüm kahramanları destekler ve onlara kendilerini karanlık olan her şeyden nasıl koruyacaklarını öğretir.
Tanrıça Athena Tanrı Zeus’un, Ona en yakın olan kızıdır. Bilgelik Tanrıçası Metis’in Kadınsal Enerjileri ve Sonsuz Bilgeliği ile Zeus’un Tanrısal Gücünden doğmuştur. Athena Zeus’un başından çıkarak doğmuştur; bu nedenle babasının enerjilerini ve özelliklerini daha çok taşır.
Sembolleri
Mızrak, kalkan, kask ve iki atlı araba genel sembolleridir. Baykuş, keçi, at, yılan ve boğa hayvan simgeleridir. Kardelen, menekşe ve lale onun enerjilerini daha yoğun taşıyan bitkilerdir. Ayrıca selvi ağacı ve çınar ağacı Tanrıça Athena’yı sembolize eder. Athena’nın enerjisini taşıyan taşlar – demir, gümüş, yakut ve incidir. Renkleri ise sarı, koyu mavi ve bordodur.
Anadolu’daki Yerleri
Orta Anadolu’da büyük bir dairesel alanda yaşayanlar, kuzey batıdan başlayan ve Orta Anadolu’ya yaklaşarak güneybatıya doğru uzanan bir geniş yay üzerinde yaşayanlar, ayrıca kuzeydoğudan başlayan ve Orta Anadolu’ya yaklaşarak güney doğuya doğru uzanan diğer bir geniş yay üzerinde yaşayan eski çağ milletleri, Athena’yı yakından tanırlardı.
Arkeolojik çalışmalarda şimdilik sadece, Anadolu’da Assos, Milet, Bergama, Priene’deki (Aydın–Söke) Athena Tapınakları bulunmuştur.
Milet’te (Yenihisar ilçesi, Balat köyü yakınlarında) Athena Tapınağı bulunur.
Bergama – Pergamon kentinde de kendisine yüksek inanç ve sevgi duyulan Tanrıça Athena adına burada Athena Tapınağı yapılmıştır. Pergamon Akropol Tiyatrosunun terası denen, tiyatronun üst kısmında bulunuyordu ama şimdi Athena Tapınağı sergilenmek üzere Berlin’e götürülmüştür. kaynak: www.domat.us