Dünyada 650 kadar akrep türü olmasına karşın bunların pek azı zehirlidir. Ülkemizde de zehirli akrep türleri vardır. Akrepler et yiyicidir ve nemli, karanlık, loş yerlerde yaşarlar. Gündüzleri gizlenir, geceleri dolaşır, avlanırlar. Akreplerin bazıları ise 1-2 yıl kadar açlığa dayanabilirler.
Akrepler kendilerini savunma iç güdüsüyle, rastlantı sonucu insanları sokarlar. Akrep zehri içinde kanamaya neden olan, hücreleri öldüren, kalp ve sinir hücrelerini bozan ve alerjiye neden olan çeşitli maddeler vardır.
Akrep zehirlenmesinin belirtileri: akrebin soktuğu bölgede küçük bir iğne izi görülür. Bu bölgede 15 dakika ila 2 saat sonra şiddetli ağrı, yanma, sıcaklık artışı olur. ayrıca kızarıklık, morluk ve şişme görülür. Susuzluk, ağızdan salya akması, baş dönmesi, baş ağrısı, yutma güçlüğü, kusma, titreme, terleme, sayıklama, kramplar gibi belirtiler ağırlaşmakta olan hastada görülen zehirlenme belirtileridir. Zehirlenmeden kaynaklanan ölüm genellikle 12-48 saatte gerçekleşir.
Akrep zehirlenmesinin tedavisi: akrep sokmasında yapılacak ilk şey akrebin soktuğu bölgenin biraz üstünden organı bağlamaktır. Elbette bu kol ve bacaklar için geçerlidir. Sokulan yerin üstü çok sıkı bağlanmamalıdır. Sokulan bölgenin bağlanması zehrin vücuda yayılmasını yavaşlatır. Daha sonra buzla, dokuyu dondurmayacak şekilde soğutulmasıdır. Sokulan bölgeden zehrin emilerek çıkarılması gerekir. Ardından hastanın bir an önce hastaneye yetiştirilmesi ve tedavi altına alınması gerekir.