2100 Yılında Dünya Ne Durumda Olacak
Bilim adamları dünyanın 2100 yılında nasıl olacağı hakkında ilginç senaryolar hazırladı.
Senaryolar bir çok iklim, nüfus, enerji modelleri ile uzmanların görüşlerine göre hazırlandı. İlk ve iyimser senaryoya göre, bugün yaklaşık 7,1 milyar nüfuslu dünyada yaşayanların sayısı 2100 yılında 9 milyara ulaşacak.
“Rüya gibi görünen” bu senaryoya göre teknolojideki ilerlemeler, enerjinin yayılması ve bir çok konuda bilincin artması sayesinde okyanuslarda asitlik düzeyi azalacak.
İkinci senaryoya göre, iklimle ilgili sorunlar çok ciddi olmasa da teknolojideki gelişmeler “dünyayı ayakta tutacak”. Bu senaryo 2100 yılında dünya nüfusunun 8,5 milyar olacağını göstermektedir.
Bu senaryoda nükleer enerjisinin egemen olduğu, insanların daha az et yediği, genellikle, gaz atıklarının nispeten azaldığı, şehirlerin daha toplu halde olduğu, toplu ulaşımın son derece iyi işlediği bir dünya hayal edilir.
Üçüncü senaryoya göre, gazlar yüzyılın sonuna kadar azalmayacak. Dünya nüfusunun 2100 yılında 9,5 milyara ulaşacak. Bu senaryoya göre yakıtlara bağımlılık azalmayacak, tüketim, seyahat, çocuk sayısı gibi yaşam tarzlarında çok değişiklik olmayacak.
Petrol tüketimi azalsa da, ısı ve denizlerin seviyesindeki artış artmaya devam edecek.
Son senaryoya göre dünya nüfusu 12,5 milyara ulaşacak. İnsanlar bugünkünden daha fazla et yiyecek, enerji yatırımları yetersiz kalacak, oksijen sorunu yaşan bilir, seller ve kuraklık daha fazla olacak ve kutuplar artık buzla kaplı olmayacaktır.
Hükumetler arası iklim uzmanları grubunun (GIEC) uzmanlarından Christian Gollierin düşüncesine göre, 2. senaryo için çok fedakarlık gerekir. Gollier 3. senaryonun hayata geçeceğini söyledi.
GIEC geçen ay yayımladığı 5’inci raporunda 2100 yılına kadar dünyada ortalama sıcaklığın 0,3-4,8 derece artacağını açıklamıştı.