• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Saç Yolma Hastalığı Nedir?

Saç yolma hastalığının bir diğer adı da Trikotilomani(TRK)’dir. 1889 yılında ilk defa Fransız bir dermatolog tarafından insanlarda saçlarını kökünden yolma hastalığına bu isim verilmiştir. Yunanca da triko saç, tillo çekme, manş delilik aşırı istek anlamına gelmektedir. Depresyona bağlı olarak da meydana gelen bir hastalıktır.

  1. Dikkat çekme
  2. Utangaçlık
  3. Çekingenlik
  4. Kendini ifade edememe
  5. Sinirlenme

gibi bazı sebeplerden dolayı ortaya çıkma söz konusudur. Saç yolma hastalığına yakalanan kişiler hayatlarına normal olarak devam etmektedir. Ancak hastalık ileri boyuta ulaştığında bölgesel kellikler meydana gelmekte ve bu da kişide öz güven eksikliğine sebep olmaktadır. Çevrenin de etkili olması ile birlikte hastada kendine güven iyice azalış göstermektedir.

sac-yolma-hastaligi

Saç Yolma Hastalığı Nasıl Bir Hastalık?


Saç yolma hastalığı toplumun her kesiminde görülebilen bir hastalıktır. Çocukluk döneminde erkek ve kadında eşit oranda görülmesi söz konusu iken yetişkinlerde kadında daha çok görülmektedir. Dürtüsel kontrol bozukluğu olan bu hastalık her 100 kişiden 4’ünde görülebilen bir sağlık problemidir. Saç yolma hastalığı çok stresli bir olaydan sonra veya yaşam içerisinde yaşanan önemli bir olay sonrası meydana gelebilmektedir. Kişide sosyal hayatı etkileyen bu hastalık, toplum içerisinde kişiyi zor durumda bırakmaktadır. Saçını yolan kişi bu durumu dışarıya yansıtmamak için peruk takabilir veya sıklıkla saç modelini değiştirebilir. Yaşanan bu hastalıkta sadece saç yolmakla kalınmaz bazen kirpik, sakal veya vücut kıllarını da yolabilmektedir. Saç yolma hastalığında kişi saçını yolmadan önce yüksek derece de bir gerginlik hisseder ve saçını yolduktan sonra da rahatlama hissedebilir. Çocuklarda bu hastalığın görülmesi ise baskıcı aile ve çocuğun devamlı eleştirilmesi ile alakalıdır. İlk çocuklarda kıskançlıktan dolayı ortaya çıkması söz konusudur.

sac-yolma-hastaligi

Saç Yolma Hastalığı Ne Zaman Başlar?

Herhangi bir yaşta başlayan saç yolma hastalığı çoğunlukla geç çocukluk ve ergenlik döneminde 11-13 yaş aralığında başlamaktadır. Hastalığın bu yaşta başlaması hormonal değişikliklerin etkili olabileceğini düşündürmektedir. Bununla beraber 1 yaş altı bebek ve yaşlılık döneminde de bu hastalığın görüldüğü nadir durumlarda söz konusudur. Saç yolma hastalığı stresli bir dönem sonrası veya yaşanan bir olay sonrası meydana gelmektedir. Bunun dışında her şey yolunda giderken de bu hastalığın ortaya çıkması mümkündür.

Saç Yolma Hastalığı Tedavisi

Saç yolma hastalığında dermatologlar ve psikiyatrisler beraber çalışmaktadır. Terapi ile beraber ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Tabi ilaç tedavisinde antidepresanlar başrol oynamaktadır. Tüm hastalıklar gibi saç yolma hastalığında da erken teşhis çok önemlidir. Eğer çocuğunuz saçını veya kaşlarını filan yoluyor ise mutlaka dikkate alın ve onu dinleyin. Saç yolma hastalığında yapılan iki tedaviden biri davranış tedavisidir. Davranış tedavisi uzun süreç gerektiren bir tedavidir. Bu sebeple davranış tedavisi hastalar tarafından istenmeden seçilen bir tedavidir. Bu tedavi saç yolmayı azaltır ama saç yolmaya bağlı olarak yaşanan depresyon ve psikiyatrik semptomlarda ilaç tedavisi kadar etki göstermeyebilir.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Yazının Bağlantısı: Saç Yolma Hastalığı Nedir?
  • Tarih: 18 Mayıs 2016
  • Yazının Kategorisi: Bizim Kalemimizden, Sağlık
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: Saç Yolma Hastalığı Nedir?
  • Ana Menü