• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Klavye ve Farenin Sebep Olduğu Hastalık

Teknolojinin gelişmesi ile evet hayatımız da bir o kadar kolaylaşmıştır. Bilgisayar olduğu gibi birçok elektronik ürünler hayatımızın baş köşesine oturmayı başarmıştır. Ancak neredeyse gerek çalışırken gerek evde iken bir çoğumuzun bütün günümüzü beraber geçirdiğimiz bilgisayarı kullanırken klavye ve fare ile fazlasıyla haşır neşir oluruz. Ancak bunun bizde nelere sebep olacağının farkına varamayız. Klavye ve fare ile ortaya çıkan Karpal Tüneli hastalığı tedavi edilmediği sürece ciddi rahatsızlara sebep olmaktadır. Devamlı bilgisayara başında zaman geçirenleri büyük bir tehlike beklemektedir. Gün boyu hareketsiz olunması ile vücudun bir çok yerinde çıkan rahatsızlıkların yanı sıra klavye ve fare kullanırken el ve kollarda yaşanılan ağrılarında Karpal Tüneli hastalığı oluşması yüksek ihtimaldir.

karpal-tuneli-hastaligi

Uzmanlar günün büyük çoğunluğunu klavye ve fareye maruz kalarak geçiren insanlar için Karpal Tüneli hastalığı ile karşı karşıya oldukları konusunda uyarı da bulunmaktadır. Karpal Tüneli sendromu el ve bileğin bileğin yakalandığı bir hastalıktır. Uzun saatler bilgisayar kullanan kişilerde klavye ve mouse kullanımı ile ortaya çıkan hastalık, bilekteki karpal tünelden geçen median sinirin sıkışması sonucu meydana gelmektedir. Tıpta “tekrarlayıcı zorlamalara bağlı hasar” olarak adlandırılan hastalık fare-klavye hastalığı olarak da bilinmektedir. Aynı hareketlerin sürekli tekrarlanması sonucu ortaya çıkan hastalık el ve kollarda ki tendon, sinir, kas ve diğer yumuşak dokularda meydana gelen zedelenmelere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Sürekli tekrarlanan hareketler sonucu dokularda kan akımı bozulmaktadır.

karpal-tuneli-hastaligi

Karpal Tüneli Hastalığı Belirtileri

Belirtilerin kendini hemen göstermediği bir hastalık olan el-bilek hastalığı aylar hatta yıllar içerisinde gelişebilen bir hastalıktır. Başlangıç olarak,

  1. Kol
  2. Dirsek
  3. Bilek
  4. Parmaklarda

çok fazla rahatsız etmeyen,

  1. Gerginlik
  2. Kasılma
  3. Ağrı

hissedilebilmektedir. Ancak hastalığın ilerlemesi sonucunda belirtilerde şiddetlenme meydana gelmektedir. Hastalık ilerlediği zaman el ve parmaklarda,

  1. Uyuşukluk
  2. Soğukluk
  3. Karıncalanma

gibi nörolojik belirtiler meydana gelmektedir. bunun yanı sıra ellerde güç kaybı ve koordinasyon bozukluğu yaşanmakta ve buna bağlı olarak hareketlerde kısıtlanma ve uygunsuz hareketlerde görülebilmektedir. Hastaların bazılarında geceleri artan ağrılarda belirti de yaşanmaktadır.

Klavye-Fare Hastalığına Yakalanmamak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Gereksiz bilgisayar kullanmaktan kaçınmak(oyun oynamak gibi)
  2. Bilgisayar karşısında doğru pozisyonda oturmak, masa çok yüksek veya alçak olmamalı
  3. Bilgisayar kullanırken dik oturmak, klavye ve ekrana doğru eğilmemek
  4. Klavyenin size bakan tarafının bir destek yardımı ile birkaç santim yükseltilmesi
  5. Uzun saatler bilgisayar kullananlar parçalı klavye ve bilek destekleri gibi ergonomik gereçlerden yararlanılmalı
  6. Arada gevşeme egzersizleri yapılmalı pozisyon değiştirilmelidir
  7. Büyük yazı karakterleri seçilmeli ve bu şekilde ekrana eğilmekten kaçınılmalıdır
  8. Tuşlara döver gibi değil yumuşak dokunulmalı ve fareyi sıkı değil aksine hafif kavramalı
  9. İki el kullanmalı ve omuzda telefon ahizesi ile bilgisayar kullanılmamalıdır.


Bu şekilde rahatlayamayan kişilerde bilgisayar kullanımına bir süre ara vermek gerekmelidir. Ağrı kesici, romatizma ilaçları ile yoga, gevşeme egzersizleri gibi fizyoterapi yöntemlerine başvurulması gerekebilir.  Her 100 kişiden 1’in de mutlaka meydana gelen Karpal Tünel hastalığı erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir.

Mouse Parmağın Dokusuna Zarar Verir mi?

mouse-hastaligi

Mouse kullanırken el ve bileğin 5. parmak yanında elin masaya devamlı olarak dayalı olması nasıra benzer sert ve ağrılı doku oluşmasına neden olmaktadır. Bu hastalığı önlemek için destekli mouse pedi kullanmak faydalı olmaktadır.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Yazının Bağlantısı: Klavye ve Farenin Sebep Olduğu Hastalık
  • Tarih: 16 Mayıs 2016
  • Yazının Kategorisi: Bilişim Teknoloji, Bizim Kalemimizden
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: Klavye ve Farenin Sebep Olduğu Hastalık
  • Ana Menü