• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Sürekli Üşümenin Sebebi Nedir ?

Bir çok etkenin rol oynadığı vücut ısısının düşüklüğü sürekli üşümemize neden olur. Bazılarımız kış aylarında dahi üşümez iken, bazılarımız yaz ayların da bile sürekli üşürüz. Üşümememiz için kendi başımıza uygulayacağımız yöntemlerden biri de spor yapmaktır. Üşümemize vücut ısısının düşmesi sebep olduğuna göre, vücut ısısını yükseltmek için spor en doğru yöntemdir. Öncelikle vücut ısısını kaslar düzenlemektedir. Kaslar hareketsiz olduklarında bile vücut ısısının düzenlenmesine katkısı %25 orandadır. Kışın üşümek yazın üşümemek normal bir durumdur. Ancak, yazın kavurucu sıcak havalarda dahi, insan kendini soğuk hissediyor ise bu durum normal değildir. Ne kadar hareket edersek o oranda o kadar az üşürüz. Soğuk havalarda ısı kaybı hızlı oluşur ve nefes alıp vermemizde de nem ve ısı kaybı devam eder. Üzerimize giydiğimiz kıyafetler ısı kaybını sadece yavaşlatmayı sağlar. Soğuk havalarda çok sıkı giyinsek dahi, nefes alış verişlerimizde bir süre sonra üşümeye başlayabiliriz.

sureli-usume

Kasların hareket halinde olması vücut ısısını düzenleyeceği için, düzenli bir şekilde spor yapılmalıdır. Hipotalamus, beyinde vücut ısısı düzeyini ayarlamak için termostat görevini üstlenmektedir. Vücudumuzun çok ısınması sonucunda  hipotalamus, vücudun dış yüzeyine yakın damarların genişlemesine sebep olur ve bu sayede vücudun ısısı dışarıya doğru aktarılmaya başlanır, bu da terleme anlamına gelmektedir. Sürekli üşüme duygusu yaşayan kişiler çoğunlukla titreme de yaşarlar. Ve bu titreme sonucu kaslar daha fazla çalışır ve ısı üretir, hipotalamus bu durumu olumlu duruma getirir. Buna göre, terlemek ve üşümek bir hastalık değildir. Ancak, sürekli üşümenin bazı hastalıkların habercisi olma olasılığı da yok değildir. Bu sebeple bu şikayetiniz için mutlaka doktor kontrolünden geçmeniz gerekmelidir.

Sürekli Üşümenin Nedenleri Nelerdir?

  • Cinsiyet: Kadınlar erkeklere oranla daha fazla üşürler. Bunu sebebi de, kadınlarda var olan yüksek miktardaki östrojen hormonu erkeklere göre daha fazla yağ miktarı demektir. Erkeklerde daha az yağ dokusu kadınlarda ise daha çok yağ dokusu mevcuttur. Kadınlarda daha az kas dokusu varken, erkeklerde daha çok kas dokusu vardır.
  • Hormonal Dengesizlik: Kadınlarda, hamilelikte ve menopoza girildiğinde hormonal dengeler tamamen değişmektedir. Östrojen hormon düzeyi arttıkça kadınlar, daha çok üşürler. Bu demek oluyor ki, östrojen hormonundaki değişiklik bu sorunun en önemli ana etkenidir.
  • Beslenme: Beslenme kişinin ne hissettiği ile doğrudan ilişkilidir. Çünkü; sağlıksız besleniyorsa, sürekli abur cubur tüketip alması gereken vitamin ve mineralleri almıyor ise, bu durumunda kötüsü kişi kendini açlıktan öldürecek kadar aç kalacağı diyet yapıyorsa hızla kilo kaybedecektir ve bunun sonucunda zayıf, yorgun ve sürekli üşüyen bir bedene sahip olacaktır.
  • Aşırı Zayıflık:  Vücut yemek yendiği zaman sindirimi kolaylaştırmak adına kanı mideye gönderir. Böyle olunca vücudun diğer bölümlerine giden kanlarda azalma meydana gelecektir.Bunun sonucunda da o bölümlerde üşüme meydana gelir. Eğer ki, bir kişi normal kilonun altında bir bedene sahip ise, vücuttaki bu değişimleri bedenen hassas olduğu için daha çok hissedecek ve sürekli üşüme yaşayacaktır.

asırı-zayıflık

  • Kan Basıncı: Elleri ve ayakları üşüyen insanlar, yüksek veya düşük kan basıncı sorunu yaşarlar. Bir kişinin kan basıncı düşük ise, kanı çok kolay akar ve elleri ve ayaklarına kan çok az ulaşır. Tam tersi kan basıncı yüksek ise, kan çok zor akar ve çok az kan uzuvlara ulaşır. Bu sebeple de kişide her iki durumda sürekli üşüme hali görünür.
  • İlaçlar: Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri de kişide üşüme ve titreme gibi problemler oluşturur. Özellikle ilaç hasta ile uyum sağlamadığı durumlarda görünür. Bu durum yaşanırsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
  • Tiroid Problemi: Sürekli üşümenize beraberinde düzenli egzersiz ve diyet yapmanıza rağmen kontrol edemediğiniz ölçüde kilo alma problemi de eşlik ediyorsa, bu durum tiroid hastalığı belirtisi olabilir. Bazı tiroid hastalıkları metabolizmayı yavaşlatır ve beraberinde üşüme de görünür.
  • Bağışıklığın Zayıflaması : İki şekilde hissedilebilir üşüme, tüm vücudun soğuk olması veya sadece eller ve ayakların üşümesi halidir. Eğer ki sadece el ve ayak üşümesi görünüyorsa bu bağışıklık sisteminin zayıflığını gösterir. Bağışıklığın zayıf olması altında bir parazit yatabilir, bu da Candida gibi bazı enfeksiyonların daha kolay bulaşmasına sebep olur ve bağışıklık sistemini zayıflatır.
  • Raynaud fenomeni: Çok soğuk eller ve ayaklara sahip kişiler bu grupta yer alır. Normal bir insan vücudunda, bir derece sıcaklığa maruz kaldığında vücudundaki kan oranını sıcak tutmak için iç organlara doğru hareket etmektedir. Fakat, Raynaud fenomeni olan kişilerde, bu durum çok fazla gerçekleşir. Kişiyi soğuk hissettiren durum, kanın deriden çekilmesi Raynaud fenomeni durumunda çok yaşanır.

raynaud-fenomeni

Vücut Sıcaklığını Artırmak İçin Ne Yapabiliriz?

  1. Sürekli üşüyen insanlar için protein, vitamin, mineral ve yağları doğru miktarda içeren bir diyet uygulamalıdır. Bu şekilde sağlıklı bir vücut ağırlığını elde etmiş olursunuz ve vücut ısısı dengelenmiş olur.
  2. Öğün atlamaktan kaçının. Eğer diyet uygulayıp bir de öğün atlanıyor ise, vücuda az enerji almanıza ve az ısı üretmenize sebep olur.
  3. Kılcal damarları geliştiren egzersizin başında kardiyovasküler egzersizi gelir. Kardiyovasküler kan dolaşımını da artırmaktadır. Doktorlara göre en eiyi egzersiz yüzmedir. Bunun gibi sporları hayatınızda düzenli yere oturtun ve vücut ısınızın ne kadar arttığını fark edeceksiniz.
  4. El ve ayak üşümesinde masaj yaparak kendine çözüm sağlayabilirsiniz. Zencefil,bitkisel yağlar, tarçın, karabiber ile masaj yapmak el ve ayakta ısıyı dengeleyecektir.
  5. Yatmadan önce sıcak su ile banyo yapıp devamında el ve ayaklarımızı bir havlu yardımı ile ovalamak da ısıyı dengeleyici bir yöntemdir.

Sürekli Üşümenin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  1. Kansızlığa sebep olan çay, kahve vb. içeceklerden uzak durulmalıdır.
  2. Stresten uzak durulmalıdır.
  3. Antibiyotik vb. ilaçları gerekmediği sürece kullanmayın.
  4. Mutlaka spor yapın.
  5. Düzenli ve dengeli beslenin.
  6. Kesinlikle aç kalmaktan ve öğün atlamaktan kaçının.
  7. Şeker hastalığı, tiroid hastalığı, tansiyon vb. sağlık sorunlarınız mevcut ise mutlaka doktora başvurun.
  8. Abartıya kaçmadan sıkı giyinin. Çünkü;  Bünye sıcağa ulaştığı zaman soğuk havada daha savunmasız kalmaktadır.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Yazının Bağlantısı: Sürekli Üşümenin Sebebi Nedir ?
  • Tarih: 29 Şubat 2016
  • Yazının Kategorisi: Bizim Kalemimizden, Sağlık
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: Sürekli Üşümenin Sebebi Nedir ?
  • Ana Menü