• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Akarsu Nedir? Akarsu Çeşitleri ?

Akarsu, bir yatak üzerinde, eğim kaynaklı olarak sürekli veya zaman zaman akan yüzey suyudur.
Akarsunun doğduğu belirli bir yer vardır. Buna akarsu kaynağı, bittiği (döküldüğü) yere de akarsu ağzı denir.
Akarsular başlangıçta; yağışlarla yeryüzüne inebilirler, karların erimesiyle harekete geçebilirler ya da bir yeraltı kaynağından çıkabilirler.
Akarsu ağızları, yani döküldükleri nihai yer ise ya bir deniz ya da göldür. Denize döküldükleri yere Açık Havza, göle döküldükleri yere Kaplı Havza denir. Havzalar akasuların tüm kollarıyla toplandıkları alanlardır.
Akarsu Çeşitleri : Büyükten küçüğe doğru : Nehir, ırmak, çay ve dere diye sıralanır.
Akarsu Debisi ve Akarsu Rejimi :Akarsunun herhangi bir noktasından saniyede geçen su miktarına debi denir. Bu debi yıl içinde değişimlerler gösterir. işte bu değişimin karakteri de akarsu rejime karşılık gelir.
Akarsu Ağı : Akasular bir ağacın dalları gibi kendilerinden daha büyük bir akarsuya bağnabilirler. Buna akarsu ağı denir.
Akarsular; aşışındırma, taşıma ve biriktirme yoluyla toprağın şekline etki ederler. O yüzden günümüzdeki kimi karasal yüzey şekillerinin bir kısmı da Dünya’nın eski dönemlerinde şimdi bulunmayan veya yatak değiştirmiş olan akarsuların eseridir.
Dünyanın en uzun nehri, aynı zamanda en uzun akarsuyu Amazon nehridir ( 6750 metre). Onu Chanf Jlan ve Missisipi nehirleri takip eder. Türkiye’nin en uzun nehri ise 2800 metre uzunluğuyla Fırat Nehridir. Onu Dicle ve Kızılırmak takip etmektedir.

Türkiye’nin belli başlı Akarsuları ve Havzaları:

Karadeniz’e dökülenler arasında; Kızılırmak, Yeşilırmak ve Sakaryabaşlıcalarıdır. Susurluk nehri Marmara denizine dökülür. Ege Denizine dökülenler arasında, Gediz, Meriç, Büyük ve Küçük Menderes nehirleri sayılabilir. Seyhan, Ceyhan, Göksu, Aksu, Manavgat Akdenize dökülen ırmaklarınızdandır. Dicle ve Fırat Basra körfezine ve Aras nehirleri ise Hazar Denizi’ne dökülür.İç Anadolu, Göller bölgesi ve Van civarı da Türkiye akarsu havzalarını yoğunlaştırdı alanlardır. Dünya medeniyetlerin ve önemli şehirlerin birçoğu akarsu kıyılarında veya yakını yerlerde kurulmuşturlar. Çünkü akarsu havzaları ve kıyıları tarım ve balıkçık için önemli coğrafik bölgelerdir.

Son Yorumlar
  1. murat
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74
  2. Anonim
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74
  3. Anonim
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Yazının Bağlantısı: Akarsu Nedir? Akarsu Çeşitleri ?
  • Tarih: 17 Mayıs 2013
  • Yazının Kategorisi: Güncel Bilgiler
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: Akarsu Nedir? Akarsu Çeşitleri ?
  • Etiketler:, , ,
  • Ana Menü