• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Aperatif Nedir? En İdeal Aperatifler Hangileridir?

Latince “dışarıya doğru açılmak” anlamına gelen Aperitivus kelimesinden türemiştir. aperatif ile, yemeklerden önce iştah açmak için alınan içki ve mezeler kastedilir.

aperatif olarak alınan içki listesine kuşkusuz aklımıza gelen her içkiyi alamayız. mideyi fazla yormayan hafif ve sek içkiler girer bu alana. şimdi aperatif içkilere örnekler verelim;

Sherry: beyaz şarabın oluşması sırasında alkol derecesinin çok ya da az tutulmasıyla elde edilir. alkolün çok ya da az olması sherrynin cinsini belirler; sek ya da tatlı gibi. en ünlü sherry markaları fino, mazanilla, amontillado, olorosa ve creamdır.

aperatif iceceklerVermut: sherryden sonra en popüler aperatif içkidir. buruk bir tada sahip olan vermuta bu tadı veren artemisia bitkisidir. kırmızı ve sek beyaz cinsi olan vermutun en ünlü markaları Fransız Noimy Prat ve Chambery ile İtalyan Martini Dry ve Cinzano’dur.

Vermut genellikle sek olarak içilir; buz, bir dilim limon ve sodayla birlikte servis yapılır. kokteyllerin belli başlı içkilerindendir.

Byrrh: Şarap kökenli bir Fransız aperatifidir. içinde değişik otlar ve kinin bulunur.

Dubonnet: Fransızların dünyaya yaydığı içkilerdendir. kırmızısı revaçtadır. “sarışın Dubonnet” diye anılan beyazı da çok tercih edilen bir aperatiftir.

Campari: pembeye çalan kırmızı renkte bir italyan içkisidir. bileşiminde portakal kabuğu, kinin, yılanotu ve diğer çiçek tozları vardır. acımtrak bir tada sahiptir ve genelde sodayla birlikte alınır.

Pastis: anasonlu bir aperatif olupTürk rakısını andırır. en ünlü markaları Pernod ve Ricard’dır. asıl rengi sarı olduğu halde bir ölçü pastisin üzerine yaklaşık beş ölçü su ilave edince aynı rakı gibi beyazlaşır.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü