• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Suda Doğum Nasıl Olur? Suda Doğum Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Son zamanlarda yapılan normal doğum sezaryen doğum tartışmaları bir yana, gittikçe daha fazla tercih edilen bir doğum yöntemi var, o da suda doğum… öncelikle normal doğum tavsiye ediliyor. normal doğum tercih edilmemesi durumunda sezaryen yerine suda doğumun daha iyi bir yöntem olduğu vurgulanıyor. peki suda doğum nasıl gerçekleşir? Avantajları nelerdir? Türkiye’de hangi hastanelerde suda doğum imkanı var?

Suda doğum yapmak ağrı ve acıyı büyük oranda azaltıyor. bu durum suda doğumu oldukça cazip hale getiriyor. su, annenin ağırlığının büyük oranda kaybedilmesini ve ağırlığın daha çok bel ve bacak bölgesine yoğunlaşmasını sağlıyor. ayrıca su sayesinde bebeğin çıkışı kolaylaşıyor. çünkü vajen ağzının gevşemesi kolaylaşıyor ve böylece bölgenin yırtılma olasılığı düşüyor.

suda doğum yapmak annenin ağrı, acı ve stresini azalttığı kadar bebeğin de stresini azaltıyor. bilindiği gibi bebekler anne karnındayken sıvı dolu bir kesenin içinde yer alır. bebek normal ya da sezaryen doğumda bu ortamdan dışarıya aniden çıktığında strese girer. ağlamaları da bu yüzdendir. suda doğum yapmak ise bebeğin sıvı dolu bir ortamdan yine sıvı dolu benzer bir ortama geçiş yapması nedeniyle bebek üzerindeki korku ve stres olayını en aza indiriyor. bu nedenle suda doğan bebeklerin az ağlayan ve sakin bebekler olduğu söyleniyor.

Suda doğumun riskleri nelerdir?

-bebek su yutabilir. bu nedenle doğar doğmaz derhal sudan çıkarılır.

-doğum esnasında su, kan, idrar gibi sebeplerle kirlenir. bebek ve annenin enfeksiyon kapma riskine karşı su belli aralıklarla temizlenmeli

Kimler suda doğum yapamaz?

riskli gebeliği olan kişilerin suda doğum yapmaları uygun değildir. suda doğum yapmaması gereken kişiler;

-diyabeti olanlar

-kalp hastası olanlar

-bebeğin anne karnındaki pozisyonu uygun olmayanlar

-kanı zor pıhtılaşanlar

-erken doğum yapanlar

suda doğum Türkiye’de henüz tam anlamıyla yaygınlık kazanmadı. bu nedenle bu yöntemi uygulayan hastanelerin sayısı da çok az.  Ankaradaki Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi bu yöntemi uygulayan hastanelerden biri.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü