• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Megalo İdea Nedir? Megalo İdea Hakkında Bİlgi

Megalo İdea’nın kelime anlamı “büyük fikir”dir. Megalo İdea ya da diğer bir deyişle Megali İdea, Yunanlıların Büyük Helen İmparatorluğu’nu yeniden kurma hayalidir. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethederek Bizans İmparatorluğu’na son vermesinden itibaren süregelen bu fikir ile Yunanlılar, eskiden Bizans’a ait tüm toprakları tekrar elde edip başkenti İstanbul olan (Konstantinopolis) büyük Helen İmparatorluğu’nun kurmayı hedeflemişlerdir.

bu hayali gerçekleştirmek için ilk plan öncelikle bağımsız bir Yunanistan’dı. daha sonra Osmanlı Devleti’nin elindeki Ege Adaları, Batı Anadolu, Karadeniz Bölgesi gibi daha önce Bizans toprağı olan bölgeler ve nihayetinde İstanbul’u ele geçirmek planlanıyordu.

Bu amaç için çalışan Rum milliyetçilere, Osmanlı Devleti’ni parçalamak isteyen İngiltere, Fransa ve Rusya gibi büyük devletler de destek vermişti. bu devletlerden destek alan Rumlar 1820 yılında ilk isyanlarını başlattılar. Eflak’taki bu isyan başarısız olunca 1821’de Mora’da bir Rum ayaklanması daha çıktı ve 1829 yılında imzalanan Edirne Antlaşmasıyla bağımsız Yunanistan’ın kurulmasına karar verildi. böylece Osmanlı Devleti’nden bağımsızlık elde eden ilk azınlık olan Rumlar ilk hedeflerine ulaşmıştı. ancak ne var ki Yunanlıların “Megali İdea”sı Mustafa Kemal ATATÜRK liderliğindeki Kurtuluş Savaşı ile yarım kalmış ve gerçekleşme imkanı bulamamıştır.

Son Yorum
  1. kardelen
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü