• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Gladyo Nedir? Ne Zaman, Niçin Oluşturulmuştur?

II. Dünya Savaşı’ndan sonra, iki süper güç ABD ve SSCB liderliğinde dünyada iki kutuplu oluşumun sonucudur Gladyo. savaş sonrası SSCB tehlikesine önlem amacıyla ABD liderliğindeki batı bloğu ülkelerinin bir araya gelmesiyle oluşturulan NATO’ya karşı SSCB liderliğinde Varşova Paktı oluşturulmuştu. dilimizde “kısa kılıç” anlamına gelen Gladyo; işte bu sürecin bir ürünüdür. Olası bir Varşova Paktı tehlikesine karşı cephe gerisinde direniş gerçekleştirilmesi amacıyla NATO tarafından 1952 yılında İtalya’da gizlice örgütlenen kontrgerilla operasyonuna verilen isimdir.

CIA’in yönettiği ve maddi destek verdiği Gladyo için eğitim kampları kurulmuş, İtalya’nın pek çok yerinde silah ve cephane depoları oluşturulmuştur. Bir süre sonra kuruluş amacından farklı olaylara ve eylemlere karışan bu gizli yapılanma 1990 yılında yapılan soruşturmalar sonucunda ortaya çıkarılmış, Gladyo üyelerinin sayısının 15 bin civarında olduğu tespit edilmiştir.

Gladyo eylemlerinin en büyüğü 1980 yılında Bologna tren istasyonunda 85 kişinin ölümüne neden olan bombanın patlatılmasıdır. İtalya’da 1970-80 arası gerçekleştirilen 4 binden fazla terör olayının büyük bir bölümünden Gladyo sorumlu tutulmuştur. Gladyo ismi, örgütün İtalya’da kullanılan adıdır. Dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı isimlerle bilinir. örneğin,  Türkiye’de kontgerilla,  Avusturya’da Schwert, Fransa’da Rüzgar Gülü, İspanya’da Anti-Terör Kurtarma Grubu (GAL), İngiltere’de ise Secret British Network olarak bilinir.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü