• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

E-Pasaport (Çipli Pasaport) Nasıl Çıkarılır?

e-pasaport nedir?

e-pasaport; çipli pasaport, biyometrik pasaport ya da elektronik pasaport isimleriyle de bilinmektedir. e-pasaportlarda pasaport numarası, isim, soyisim gibi kişisel bilgilerin yanı sıra diğer pasaport bilgileri, fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin de yer aldığı çipli pasaportlardır.

eski tip pasaportlar ne zamana kadar geçerli olacak?

e-pasaport uygulaması ülkemizde 1 haziran 2010’dan itibaren uygulamaya girmiş durumda. eski tip pasaportlar ise 24 kasım 2015 tarihinden itibaren kullanımdan kalkacak.

e-pasaport için nereye başvurulur?

e-pasaport için ilçe emniyet müdürlüklerinde hizmet veren başvuru merkezlerine başvurulur. yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ise bulundukları ülkedeki Büyükelçiliklerin Konsolosluk şubelerine ya da Başkonsolosluklara başvurabilir.

e-pasaport başvurusu nasıl yapılır?

e-pasaport için öncelikle pasaport.gov.tr adresinde yer alan başvuru linkinden gerekli adımları takip ederek randevu alıyorsunuz.

burada başvuru için gerekli olan belgeleri de göreceksiniz. randevunuzu aldıktan sonra gerekli belgeleri hazırlıyorsunuz.

ardından bu belgelerle birlikte randevu aldığınız  yer, tarih ve saatte başvurunuzu gerçekleştirebiliyorsunuz.

e-pasaportlar ne zaman teslim edilir? nereden temin edilir?

başvuruların yaşanabilecek aksaklıklar göz önünde bulundurularak 15 gün önceden yapılması önerilir. pasaport başvuruları ortalama 1 hafta içinde sonuçlandırılır ve yurt içinde yaşayanların adreslerine teslim edilir. yurt dışında yaşayan vatandaşlar ise pasaportlarını başvuruyu yaptıkları Büyükelçilik ya da Başkonsolosluktan teslim alırlar.

2012 yılı pasaport harç ve defter bedelleri- pasaport ücretleri

2012 yılı için belirlenen pasaport defter bedeli 62,5 liradır. pasaport harç bedelleri ise şöyledir;

6  ay: 80,5 lira

1 yıl: 117,6 lira

2 yıl: 191,9 lira

3 yıl: 272,4 lira

4-10  yıl: 383,85 lira

pasaport ücretleri nereye yatırılır?

pasaport harç ve defter bedelleri Maliye Bakanlığı’na bağlı il/ilçenin defterdarlık/mal müdürlüklerine, veznelerine veya Maliye Bakanlığı ile sözleşmesi bulunan bankalara yatırabilir.

son olarak şunu belirtmekte fayda var; e-pasaportlarda süre uzatma imkanı bulunmadığından yeni bir başvuruda bulunmak gerekiyor.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü