• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Köpekbalıklarının Özellikleri ve Köpekbalığı Türleri

Köpekbalıkları sıcak ve ılıman denizlerden soğuk denizlere kadar bütün sahil denizlerde yaşarlar. Hem açık denizde hem de kıyıya yakın yerlerde görülürler. Yüzeye yakın yerden dibe kadar değişik derinliklerde dolaşan yüz elliye yakın türü vardır. Köpekbalığı türlerine geçmeden önce bu vahşi yaratıkların özelliklerine bir bakalım;

İnsanlara da saldırmaktan çekinmeyen köpekbalıklarına insan yiyici de denilmektedir. Köpekbalıklarının bu saldırganlığını önlemeyebilmek için çalışmalar yapan uzmanların buldukları ilk yollardan biri sarı renkli cankurtaran yelekleridir. Diğeri ise köpekbalığı yağıdır. Zira yapılan incelemeler köpekbalıklarının sarı renge ve kendi yağlarını süren insanlara saldırmadıklarını göstermiştir.

Köpekbalıklarının en üstün özelliği çok iyi yüzücü olmalarıdır.  İskeletleri dışında tüm vücutları kaslardan meydana gelmiştir. Bir köpekbalığı çeşidi olan pamuk balığı bir denizaltı gemisinin üç katı hızla denizin derinliklerine inebilir. Köpekbalıkları hiç uyumazlar. Sürekli yüzer ve av peşinde koşarlar. Aralarından biri yaralandığında diğerleri onu hemen parçalarlar.

Son derece keskin olan dişleri avlarını çiğnemekle görevli değildir zira köpekbalıkları avlarını çiğnemeden yutar. Sindiremediği besinleri kusarak dışarı atar. Düşen dişlerinin yerine yenileri çıkar.

Köpekbalığı Türleri:

-Küçük Kedi Balığı: uzunluğu 30-80 cm. arasında değişir. Sert derisi eski çağlarda çoğunlukla tahta, fildişi ve maden parçalarını parçalamada kullanılırdı. Genelde kıyılara yakın kumlu deniz diplerinde yaşar.

-Harhariyas: 2-3 m. Uzunluğundadır. Çok dayanıklı ve esnek olan derisi kösele olarak kullanılır. kolaylıkla avlanabilen bir türdür ve bu yüzden balıkçılar arasında uykucu diye anılır.

-Pamuk Balığı: 6-7 m. Uzunluğundadır. En korkunç türlerdendir. Atlas Okyanusu’nda ve Büyük Okyanus’ta yaşarlar.

-Kaplan Harhariyas: derin ve sıcak denizlerde yaşar. Boyu 6-7 m.dir. insanlara saldırmak için kıyılar ve ırmak ağızlarına kadar sokulurlar.

-Çekiç Balığı: uzunluğu 4-5 m.dir. yavruları, dişi balığın içinde gelişen yumurtalardan çıktıktan sonra doğar. Kafası çekice benzediği için bu isimle anılır.

-Canavar Balığı: en korkunç köpekbalığı türüdür. Uzunluğu12 m.ye ağırlığı1200 kg.a ulaşır.

-Sapan Balığı: 5-6 m. Uzunluğunda500 kg. ağırlığındadır. Uzun kuyruğunu küçük balık sürülerinin ortasında hızla sallamayarak sersemletir ve ardından onları yakalayıp yer.

-Dev Harhariyas: balıkların en büyüğüdür.18 m. Uzunluğunda ve 7 ton ağırlığındadır. Küçük balıklarla beslenir. Derin denizlerde yaşar ve ara sıra su yüzüne çıkar. Karaciğerinden600 litreyağ elde edilir.

-Öz Köpek Balığı: 100-150 cm. boyundadır. Atlas Okyanusu ve Akdeniz’in çamurlu diplerinde yaşar.

Son Yorumlar
  1. eylem
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74
  2. ires
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74
  3. Trey
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü