• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

İğne Yaptırmak ve Kan Vermek Orucu Bozar mı?

Ramazan ayı geldiğinde pek çok kişinin merak ettiği sorular diyanet işleri başkanlığı tarafından yanıtlandı. Orucu bozan ya da bozmayan tıbbi müdahaleler şöyle;

Astım spreyi: astım spreyi abdest alırken ağza su alma gibi değerlendirildiği için orucu bozmaz.

İlaç içmek: ilaç içmek orucu bozar. Ancak bir kimse oruç tuttuğu takdirde hastalanacaksa tutmayabilir. Ömür boyunca bu durumda olan hasta kişiler ise her gün için bir fidye verirler. Yoksul, maddi durumu yerinde olmayan kişilerin ise fidye vermeleri gerekmez.

Göz ve burun damlası: göz ve burun damlası kullanmak orucu bozmaz. Burun damlası da tıpkı astım spreyi gibi abdest alırken ağza su almak gibi değerlendirildiğinden orucu bozmuyor.

Kulak damlası: kulak damlası göz ve burun damlasından biraz farklıdır. Şöyle ki; kulak ile boğaz arasında bir kanal vardır. Kulak zarı bu kanalı tıkadığından kulak damlası boğaza ulaşmadığı için oruç bozulmaz. Fakat kulak zarında delik varsa damlatılan ilaç mideye ulaşır ve bu nedenle oruç bozulur.

Kan vermek: kan vermek oruç bozmaz

İğne yaptırmak: acıyı dindirmek ya da tedavi amaçlı iğne yaptırmak orucu bozmaz.

Anestezi: genel anestezide serum kullanıldığı için oruç bozulur, lokal anestezide serum kullanılmadığı için oruç bozulmaz.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü