• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Bitkilerde Duyarlılık Nedir? Bitkiler ve Tepkileri

Bitkiler de, insan ve hayvanlar gibi birçok uyarmaya karşı tepki gösterirler. birçok bitki, dokunmaya karşı duyarlıdır. ısı, yerçekimi, ışık ve kimyasal maddelere karşı da tepki gösterirler.

Işığın etkisi: bitkiler ışığa duyarlıdır. ışığın geldiği yöne doğru eğilirler. bunu anlamak için evinizdeki saksı içinde çiçeğe bakmanız yeterli olacaktır. bitki hücrelerinin uzamasını sağlayan oksin adı verilen kimyasal madde ışıktan çabuk etkilenir ve ışık gördüğünde işlevsiz hale gelir. bu nedenle bitkinin ışığa yönelik tarafı eğikleşir.

Yerçekiminin etkisi: evinizde çiçek yetiştirdiğiniz saksıyı yan yatırın. saksıdaki çiçeğin gövdesi çok geçmeden bu duruma tepki gösterecek ve yerküresinin merkezine dikey bir durum alacaktır. bitkiler, kökleri yere, sapları da havaya doğru büyür. bu durum onların yerçekiminin etkisinde kaldıklarını gösterir. ağaçların gövdesinde dengetaşı denilen sayısız tanecikler vardır. bu dengetaşları hücrenin altındaki oksinlere etki yaparak bitkinin yerküre merkezine ters yönde büyümesine yol açar.

Dokunmaya karşı tepki: birçok bitkinin gövdesi, yaprakları, dalları dokunmaya karşı tepki gösterir. bu tepkinin en tipik örneği çeşitli sarılgan bitkilerin uzantılarında görülür. sarılgan bitkiler, dokunma olduğunda onun çevresinin dolanarak tutunurlar. buna en güzel örnek böcekçil bitkilerden “drosera”dır.

Kimyasal uyarmalara karşı tepki: bir ağacın sadece tek yönüne su verdiğimizde aradan bir kaç hafta geçtikten sonra bitkinin köklerinin sulanan tarafa doğru yönelmiş olduğu görülür. bu durum bitkinin su, madensel tuzlar, gazlar ve karbondioksitin yaptığı uyarmaya karşı verdiği tepkiyi gösterir.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü