• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Batınilik Nedir? Batınilik ve Hasan Sabbah

Alamut Kalesi

Şii Fatımiler tarafından Hasan Sabbah liderliğinde kurulan Batınilik, Kuran-ı Kerim’in gizil anlamı olduğu felsefesi üzerine kurulu, din temelli siyasi bir kuruluştur. Hasan Sabbah, Kuran-ı Kerim’in gerçek anlamını çözdüğünü iddia ederek İslam dünyasına egemen olma çabası içine girmiş, bunun için de faaliyetlerde bulunmuştur. örneğin kendi düşüncelerini yaymak, kabullendirmek adına Darü’l Hikme adındaki eğitim kurumları kurmuş ve bu eğitim kurumlarında fedailer yetiştirmiş, Vezir Nizamülmülk de dahil Selçuklu devlet adamlarına suikastler düzenlemişlerdir.

Alamut kalesini kendisine mekan edinen Hasan Sabbah, insanlara mutluluk getirmek, onları cenneti yeryüzünde yaşatmak adına tanrı tarafından görevlendirildiğini anlatmış, fikirlerini bu şekilde yaymıştır. Selçuklu Sultanı Melikşah ve Sultan Sencer tarafından yok edilmek istenmiş ancak bu çabalar başarısız olmuştur. Hasan Sabbah 1134 yılında Alamut kalesinde ölmüştür.

Son Yorum
  1. Gizem
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü